Пореден ден на стачки срещу пенсионната реформа във Франция

Френските синдикати очакват в четвъртък силна мобилизация в поредния ден на стачки и демонстрации срещу пенсионната реформа, смятана от президента Никола Саркози като ключов елемент от петгодишния му мандат, предаде Франс прес.

Текстът, който вече беше гласуван в Националната асамблея, предвижда увеличаване на минималната възраст за пенсиониране от 60 на 62 години до 2018 година. Разглеждането на проектозакона в Сената започва на 5 октомври.

Очаква се работата в обществения сектор, главно в образованието и транспорта, да е силно нарушена. ВъвФранция ще се движат половината от влаковете, но трафикът към Лондон (влаковете Евростар) и към Брюксел и Амстердам (Талис) ще бъде нормален.

На парижкото летище Орли ще бъдат анулирани 50 процента от полетите, а на Роаси-Шарл де Гол - 40 процента. Ще бъдат отменени също 40 процента от полетите и на останалите френски летища.

Правителството е на мнение, че да бъдат накарани французите да работят по-дълго, подобно на европейските им съседи, е единственият начин да се осигурят необходимите 70 милиарда евро до 2030 година за финансиране на пенсиите.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?