Пореден масов протест в защита на Пирин блокира част от центъра на София

След края на шествието протестиращи се събраха и пред БНТ

Няколко хиляди души за шести пореден път протестираха в центъра на София в защита на Национален парк "Пирин" срещу решението на Министерския съвет (МС) от 28 декември, с което бе дадена зелена светлина за разширяване на ски зоната в Банско и строеж на съоръжения и водохващания в 48% от планината.

По традиция протестиращите се обявиха и срещу корупцията и поискаха повече законност в страната.

Шествието започна от ларгото между МС и президентството, премина по бул. "Дондуков", след това по бул. "Васил Левски", покрай Софийския университет "Св. Климент Охридски" и стигна до Орлов мост. Там протестиращите блокираха трафика за около час.

Освен за отмяна на решнието за промяна на Устройствения план на Пирин, природозащитниците настояват за остъавка на екоминистъра Нено Димов, както и правителството да обяви официално кой е реалният собственик на концесионера в Банско "Юлен".

В тази връзка организаторите пред протестиращите от инициатива "Правосъдие за всеки"  подготвят обща позиция до съвета на министрите на правосъдието в ЕС, предстоящ в петък в София, с която да се поиска ясен отговор спазва ли се върховенството на закона в България. Ако това не е така, авторите на позицията ще поискат да бъдат обявени евентуални мерки. В текста ще бъде включен и въпрос за собствеността на "Юлен".

След края на блокадата на Орлов мост част от протестиращите се събраха пред сградата на БНТ по повод опитите на новия програмен директор Емил Кошлуков да упражнява натиск върху предаването "Денят започна с култура".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?