Пореден опит за продажба на Общинска банка

Пореден опит за продажба на Общинска банка

Столичната община ще направи пореден опит да продаде мажоритарния си дял от 67 на сто в Общинска банка, реши Столичният общински съвет в четвъртък. Вносител на предложението е бившият икономически и енергиен министър Трайчо Трайков, против гласува единствено групата на БСП.

Аргументите на Трайков са, че сега е оптималният момент за продажба и консолидация в банковия сектор, след като Общинска банка издържа успешно стрес тестовете на БНБ, а в края на юни рейтинговата агенция "Мудис" е повишила оценката по дългосрочните депозитни рейтинги на банката от B1 на Ba3. Общинска банка държи 31.3% от пазарния дял в сектор "Местно самоуправление", а за последните 2 години капиталът ѝ е нараснал с почти 8 млн. лева, достигайки 54 млн. лева.

Така общинският дял в банката влиза в програмата на Столичната агенция за приватизация и предстои да се избере консултант, който да изготви оценка за състоянието на банката и привлече потенциалните инвеститори. Бъдещият мажоритарен собственик ще се избере с конкурс, като Трайков коментира пред общинарите, че неговата амбиция е банката да се продаде до края на годината, но все пак не се ангажира с конкретен срок.

Предишният опит за продажба на банката пропадна през декември 2014 г., след като консултантът на процедурата не успя да оцени възможността за сделка заради съдебен спор с миноритарния акционер - бизнесменът Христо Ковачки. Той оспорваше във Върховния административен съд решението на БНБ, заради което загуби контрола в Общинска банка в края на 2011 г.

Неуспешен бе и опитът за продажба през 2008 г., когато Столичната община поиска 218 млн. лв. минимална цена в публичен търг за 70.54 % от капитала, но такъв така и не се е проведе.

Още по-рано - през януари 2005 г., тогавашният Столичен общински съвет взе решение 80,5 на сто от уставния капитал на "Общинска банка" да бъдат обявени за продажба. И този опит се разсъхна, а по-късно през годините стана ясно, че част от общинските дружества, които тогава държаха акции във финансовата институция, са продали без санкцията на общинарите своите дялове на фирми, свързани с Ковачки. Така скандалният бизнесмен влезе в капитала на банката и пое контрола ѝ заради устава, който даваше блокиращ глас на миноритарните акционери.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес