Пореден протест на собственици на имоти заради разширяването на бул. "Ломско шосе"

Пореден протест на собственици на имоти заради разширяването на бул. "Ломско шосе"

Граждани на столицата, които живеят в близост до бул. "Ломско шосе", излязоха на поредния си протест в неделя преди обед, предаде БГНЕС.

От 11.00 часа в неделя на кръстовището между бул. "Ломско шосе" и ул. "Обелски път" хора от района, над 100 собственика, излязоха отново на протест като крайна мярка за защита на конституционните им права като собственици на имоти в процедура по отчуждаване.

Тя се налага заради разширяване на бул. "Ломско шосе".

"Общината и държавата се подиграват с нас, като ни определят цени за обезщетение, които са неколкократно по-ниски от средните пазарни за района. Например, за триетажна къща с двор от 550 кв. м. на първа линия на булеварда се предлага обезщетение от 99 000 лв., при средна пазарна цена за подобен имот в района от 320 000 лв. За парцел на първа линия от 700 кв. м. се предлага цена от 16 000 лв. при средна пазарна цена за такъв имот от 100 000 лв.", посочват организаторите и допълват, че не са против разширяването на булеварда и облагородяването на района, а искат само да се спазва конституцията и да има справедливост.

"В чл. 17 ал. 5 от Основния закон е записано, че отчуждаване на неприкосновена частна собственост за държавни или общински нужди е допустимо, но само срещу предварително и равностойно обезщетение", уточняват представители на протестиращите.

Споделяне

Още от България