Пореден протест срещу АЕЦ "Белене": Борисов излъга десните избиратели

Сн. БГНЕС

Пореден протест срещу рестартирането на проекта за строителството на АЕЦ ”Белене” се проведе пред парламента в сряда, ден преди очакваното рестартиране на проекта.

Акцията бе организирана от ”Демократична България” и събра стотици граждани, които призоваха за оставка на управляващите.

Те отправиха три искания: да се изостави окончателно идеята за строеж на АЕЦ "Белене", а площадката да се превърне в икономическа зона, да бъде потърсена отговорност на виновниците за поръчването на оборудванет, както и то да бъде продадено или да се използва от АЕЦ "Козлодуй".

Лидерът на ДСБ и съпредседател на коалиция "Демократична България" Атанас Атанасов коментира, че "проектът е икономически неизгоден, екологично опасен и искат да го строят, ако изобщо ще го строят, на площадката, която е сеизмично опасна".

"Ние сме тук, защото Борисов излъга десните избиратели. Защото в предизборната програма на ГЕРБ не беше записано, че ще възобновяват строежа на "Белене". Ако го бяха записали, днес той нямаше да е премиер и нямаше ГЕРБ да е на власт, защото тези десни гласове, които се заблудиха, че той е алтернатива на БСП и го подкрепиха, нямаше да гласуват за него", каза Атанасов.

Мартин Димитров от коалицията "Демократична България" коментира пред БНР, че "Белене" няма да бъде построена, но има опасност още милиарди да бъдат похарчени.

”Смятам, че ”Белене“ няма да има и дори хората, които защитават централата, и те са наясно, че ”Белене“ няма да бъде построена. Техният план е да похарчат още милиарди, и наистина има опасност това да се случи. Това е най-сеизмично опасната площадка в целия ЕС и по тази причина аз твърдя, че в крайна сметка ”Белене“ няма да бъде построена, но има огромна опасност, защото БСП и ГЕРБ единодушно ще рестартират ”Белене“ тази седмица в българския парламент – заедно”, каза Димитров.

Очаква се тази седмица парламентът да разгледа евентуалното отпадане на мораториума за изграждането на АЕЦ ”Белене”. Управляващите казаха, че има четири потенциални инвеститори за  строителството на централата.

Споделяне

Още по темата

Още от България