Пореден протест срещу "Витоша ски" в София

Еколози организираха третия си пореден масов протест срещу действията на "Витоша ски" – да спре планинските съоръжения, докато парламентът не приеме исканите от дружеството поправки в Закона за горите, позволяващи изсичане и застрояване в природни паркове.

Подобно на демонстрацията отпреди две седмици, протестиращите преминаха от паметника на Патриарх Евтимий до парламента. За разлика от втората проява, когато макар и неотразена в повечето медии, се събраха около 1000 души, в събота участниците бяха десетина пъти по-малко.

"В сегашния му вид, в който е предложен този проектозакон, ще се осъществят всичките планове на инвеститорите, които толкова години се опитват да ги направят по всевъзможни начини, а именно да се застроят българските планини. Тук сме, за да кажем "не" на застрояването на Витоша, но всъщност става въпрос и за много други мегапроекти в Родопите, Рила", коментира екологът Симеон Рангелов.

"Идеята е да не се плащат такси за държавна земя, тя да си се води като гора, масово да се изсича и в крайна сметка офшорните компании да си правят каквото искат. Това нещо в никакъв случай не бива да го позволим, защото не е само Витоша, имаме още 10 природни парка", добави и Десислава Антонова.

Плановете на еколозите са протестите им да продължат, докато Народното събрание не се откаже от лобистките поправки. Първоначално от земеделската комисия в парламента реагираха остро на ултиматума на "Витоша ски", определяйки го като изнудване.

Впоследствие обаче депутатите от ГЕРБ получиха пример за подражание от категоричната подкрепа за закона, изразена от министрите на екологията, земеделието и спорта – Нона Караджова, Мирослав Найденов и Свилен Нейков.

Споделяне

Още по темата

Още от България