Пореден протест в Перник заради водната криза

Сн. За Перник

Пореден протест се провежда в Перник заради водната криза в града.

Протестно автошествие под надслов "Къде ни е водата?" тръгна в 11 часа от спортната зала "Борис Гюдеров" към село Студена с викове "Виновните на съд".

Организатор на протеста е инициативен комитет "Спаси Перник".

Десетки автомобили от шествието минаха през центъра на Перник, през спирка "Шахтьор", по улиците "Струма" и "Софийско шосе" и стигнаха до детелината на "Хумни дол".

Там протестът се раздели на два лъча. Единият тръгна към магистрала "Струма", а другият към кв."Църква", който е най-засегнатия от безводието.

Проявата е разрешена до 15 часа.

Арестът и оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов не решават въпроса с водата и няма да спрат протестите, заявиха организаторите на протеста.

Жителите на Перник настояват за трайно решение на проблема с водата. Те иска да знаят какво се случва с язовир "Студена" всеки ден, оставки и съд за виновните за бедственото положение.

Исканията им са разделени към местната власт и към държавата.

Перничани продължават да настояват за осигуряването на средства за съфинансиране на проекта за водния цикъл, механизми за данъчни облекчения на засегнатото от безводието население, иницииране на нормативни промени във ВиК сектора и други.

Въпреки ареста и оставката на бившия вече екоминитър Нено Димов, протестите няма да спрат.

Настояваме за оставки, съд и присъди за всички длъжностни лица, отговорни за хуманитарната криза, заявяват от инициативния комитет "Спаси Перник".

"Министър Красимир Каракачанов обяви, че с ареста на Нено Димов е убита политическата кариера на един министър. Вие убихте един 100-хиляден град", каза Красимир Митов, лидер на синдиката "Защита".

Сред участниците в протеста има работници от "Стомана" Перник. Те се страхуват, че ще останат не само без вода, но и без работа.

Протестиращите се заканиха, че ако няма трайно решение на проблема, следващият протест ще бъде на жълтите павета в София.

Междувременно Перник тази сутрин остана и без парно. От "Топлофикация" заявиха, че причината е голям пробив на топлопреносната мрежа. Според директора на дружеството течът вече бил локализиран.

Споделяне

Още по темата

Още от България