Пореден сблъсък Трайков – Борисов, този път заради диверсификацията

Капаните се оказаха постижими цели, заяви бившият министър

Пореден сблъсък Трайков – Борисов, този път заради диверсификацията

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков за пореден път опроверга думи на премиера Борисов през медиите. Този път темата се оказа диверсификацията на газа.

“Диверсификацията на газовите доставки чрез внос от Азербайджан е проект, по който се работи от 2009 година”, заяви във вторник пред бТВ бившият министър, с което оспори твърдението на министър-председателя, че досега никой не е работил по такъв проект.

“На практика никой нищо не е работил по диверсификацията на газа. Реално – нищо не може да се случи. Това е толкова геостратегически обвързано с взаимоотношения на Великите сили, че без да се разберем с тях, без те да се съгласят, каквото и да се прави, няма да стане”, каза в понеделник в Батуми Бойко Борисов.

По думите на премиера единственият реален маршрут за това е от Каспийско море и Азербайджан до грузинските пристанища на Черно море и оттам – до българските пристанища Варна и Бургас. За целта обаче Грузия трябва да довърши терминал на пристанището в Поти. В България пък се изготвя предпроектно проучване на пристанище Бургас за изграждане на терминал за втечнен газ.

"За разлика от Румъния, проектът, по който работи България, е за компресиран, а не втечнен газ", заяви Трайков. Според него технологията с втечняване е по-подходяща за пренос на по-големи количества, но станциите за втечняване и регазификация са скъпи. "Компресирането на газ е по-подходящо при по-малки количества и е по-евтин вариант", обясни той.

До момента напредъкът е малък, тъй като Азербайджан предпочита сухоземния маршрут през Турция, за който вече има договореност, каза Трайчо Трайков. Той обаче добави, че е добре българският и румънският проект да останат като алтернатива. Бившият енергиен министър отбеляза, че алтернативният метод за доставка е по-скъп, отколкото през тръбопровод.

Трайков посочи, че поставените от него "капани” пред новия министър Делян Добрев, за които беше обвинен от премиера Бойко Борисов, са се оказали, всъщност, постижими цели.

Цел номер едно беше "Белене". Това е, за което съм работил през целия си мандат. Цел номер 2 или капан номер 2 беше намаляването на цената на газа с 10%. Както видяхме това е достижимо”, допълни бившият министър. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?