Пореден шеф на Фонда за лечение на деца си тръгва заради нарушения

МЗ обвинява Тинка Троева, че не е спазвала процедури при изпращане на пациенти в чужбина

Тинка Троева

Директорът на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева беше уволнена, след само половин година на поста, а на нейно място е назначена д-р Мариета Райкова, бивш директор на университетската болница “Свети Иван Рилски“ и бивш началник на Столичната здравноосигурителна каса.

Като мотив за отстраняването на Троева от здравното министерство посочиха “системно нарушаване на правилника за работа на фонда“ и дадоха за пример дете, изпратено за чернодробна трансплантация в Германия, която можело да бъде извършена тук. От обясненията на министерството и представители на Обществения съвет на фонда обаче става ясно, че макар и с цената на административни нарушения, Троева по-скоро е действала в интерес на детето.

Дежа вю

Случаят поразително напомня казуса с нуждаещото се от бъбречна трансплантация в чужбина дете Байрям, чието заминаване беше забавено от здравното министерство в началото на годината заради спор дали може да се лекува у нас. Скандалът тогава коства поста на предишния директор на фонда Владимир Пилософ. След това фондът беше оглавен от Троева, която беше назначена през март при служебния здравен министър Илко Семерджиев.

Тогава първоначално здравното министерство и националният консултант по трансплантология д-р Любомир Спасов твърдяха, че трансплантацията на Байрям може да се извърши у нас, но след обществен натиск и изнесена информация за липсата на опит у нас, министерството пусна Байрям да се лекува в Германия, а за кашата отговорност понесе директорът на фонда Пилософ.

Така Троева допълва черната статистика на отстранявани със скандал ръководители на фонда, след като по-предишният му директор Павел Александров бе арестуван и обвинен в безстопанственост и ощетяване на фонда, но подготвяните година и половина обвинения срещу него бяха върнати от съда наскоро за доразследване.

МЗ обвинява Троева в системни нарушения

Новината за уволнението на Троева бе съобщена първо от Пенка Георгиева, член на Обществения съвет на фонда в понеделник вечерта. Тя разказа, че Троева била извикана в понеделник следобед в министерството, за да ѝ бъде връчена заповед за уволнение. Троева обаче отказала да я подпише и поискала първо разговор със здравния министър.

Във вторник от министерството потвърдиха, че Троева е уволнена и като мотив изтъкнаха, че “тя системно нарушава правилника, реда за издаване на формуляри за лечение в чужбина S2, регулярно заобикаля ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към фонда“.

Георгиева обаче обясни пред Mediapool, че практиката да се искат медицински становища от експерти извън утвърдения от МЗ списък, се налага през летните месеци юли-август, когато лекарите са в отпуск. Тогава единствената алтернатива е или решението за лечението на някое дете да бъде забавено, или да се вземе становище от експерти извън списъка, което Троева е направила.

Според Георгиева върху МЗ е възможно да е оказан натиск за отстраняването на Троева от заинтересовани кръгове, но не е ясно какви евентуално интереси е засегнала уволнената директорка.

Отново медицински спор в чужбина или у нас да се извърши трансплантация

Въпреки обвиненията в системни нарушения, от  здравното министерство дават само един конкретен пример с казуса на дете, изпратено от фонда за чернодробна трансплантация в Германия.

По заявлението му фондът изисква становища от двама външни експерти – детски гастроентеролози. Според едното становище трансплантацията може да се извърши в университетската болница “Лозенец“, а според второто – трансплантацията трябва да се извърши в чужбина.

“От страна на фонда не са изискани становища от външни експерти по трансплантология или от лечебни заведения, осъществяващи чернодробна трансплантация, което е грубо нарушение на правилника на фонда“, твърдят от министерството.

Именно за този казус Георгиева коментира, че през летните месеци се налага да се търсят становища и от специалисти извън списъка и че като цяло фондът среща трудности да взима становища заради ниското заплащане на експертите.

От здравното министерство отчитат като грешка това, че въпреки неспазената процедура Троева е издала заповед за финансиране на диагностични процедури и консултации в университетска клиника за детска и юношеска медицина, Хамбург.

Така детето е прието в клиниката, откъдето информират, че то е с влошено здравословно състояние и спешно трябва да се направи чернодробна трансплантация.

Директорът на фонда издава втора заповед, с която е отпуснато финансово подпомагане за трансплантация на стойност 120 000 евро, а до министъра на здравеопазването е изпратен за подпис формуляр S2.

Проверката на МЗ констатирала обаче, че до заминаването си детето не е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) за лицата, чакащи органна трансплантация, което е задължително според правилника на фонда, а липсата на такова вписване е пречка за допускане на подпомагането.

Освен това детето не е насочвано за консултация в България към лечебно заведение, което има разрешение за извършване на чернодробни трансплантации.

Според експертите и юристите на МЗ при това положение издаването на формуляр S2 от министъра на здравеопазването било незаконосъобразно от правна гледна точка.

В становището си след свикан по случая консилиум, националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов бил категоричен, че трансплантацията може да бъде осъществена в България.

Все пак детето ще се лекува в Германия за негова безопасност

След реакция от МЗ детето било вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация  и трансплантацията ще се осъществи в Германия заради тежкото състояние и избягването на какъвто и да е риск за живота на пациента.

Според Георгиева е възможно да има административни нарушения в работата на Троева, но това не е причина за уволнение, като по думите ѝ в този и други случаи директорката на фонда се е ръководила от интересите на децата.

Георгиева напомни, че решението за изпращането на детето в чужбина не е еднолично на директорката,  а на Обществения съвет, в който членуват водещи лекари и щом решението е било такова, то детето наистина се е нуждаело от спешно лечение в чужбина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?