Пореден силен трус с магнитуд 6,3 разтърси индонезийския остров Ломбок

Пореден силен трус с магнитуд 6,3 разтърси индонезийския остров Ломбок

Нов трус с магнитуд 6,3 разтърси индонезийския остров Ломбок тази сутрин, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на американския Геофизичен институт. Трусът е бил предшестван минути по-рано от друг с магнитуд 5,4.

Епицентърът е бил на в подножието на вулкана Ринджани в североизточния край на Ломбок, на 64 километра от главния град на острова - Матарам, който е с население от 319 000 души. Трусът е на дълбочина около 7-8 километра.

За жертви не се съобщава, но има първи данни за повредени сгради - жилища и джамии, в община Сембалун. На много места са съборени паркирани мотоциклети - най-масовото превозно средство в Индонезия. Съобщава се и за нови земни свличания по склоновете на активния вулкан Ринджани, висок 3726 м. На първи снимки оттам се виждат големи облаци прах около вулкана. Властите все още очакват по-подробна информация от района на труса. Няма предупреждение за цунами.

На 5 август на Ломбок стана земетресение с магнитуд 6,9 на дълбочина 10 километра и на 49 километра североизточно от Матарам. Загинаха 460 души. Оттогава вторичните трусове не престават. Днешният обаче бе един от най-силните и предизвика паника сред населението и туристите на острова. Ломбок се намира само на 20-ина километра източно от остров Бали - най-популярната туристическа дестинация в Индонезия, и през последните години там туристическата индустрия се развива с но-бавни темпове. Освен с морето и екзотичните си плажове, Ломбок привлича и с високите си и красиви вулкани. Най-високият - Ринджани, бе затворен след 29 юли, когато бе първото силно земетресение от сегашната "сесия", и тогава на вулкана бяха блокирани стотици туристи катерачи, а 16 души загинаха, което наложи спасителна операция.

Щетите от труса на 5 август се изчисляват на над 5 трилиона рупии (342 млн. долара). Над 350 000 души напуснаха домовете си, за да намерят подслон в организирани от властите палаткови лагери или набързо сглобени бараки на открито поле. Жителите обаче се оплакват, че помощта пристига бавно, особено в някои от най-засегнатите райони на острова.

Служителка в един от големите търговски центрове в Матарам каза пред Ройтерс,че днешният трус е бил усетен много силно и осветлението в мола е угаснало.

Споделяне

Още от Свят