Пореден скандал в парламента за "Възродителния процес"

Местан се пита истинска ли е била целувката на Станишев

Лидерът на ДПС Лютви Местан в пленарната зала. До него депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев, сн. БГНЕС

Така нареченият "Възродителен процес" за пореден път скара народните представители. Повод за това в сряда станаха промените в Закона за гражданската регистрация, внесени от ДПС, с които се иска да се заличат от регистрите всички български имена на хора, които по рождение имат турско-арабски имена. До гласуване обаче не се стигна, тъй като след почивката започва парламентарният блиц-контрол.

Причина за внесените промени според обясненията на ДПС са множеството сигнали, получавани в партията, че при издаване на различни удостоверения администрацията искала християнските имена на мюсюлманите.

"Стига с тая истерия с "Възродителния процес", стига с прикриване на турските провокации, включително и с атентати“, каза от трибуната Стоян Мирчев от БСП.

Изказването му идва малко повече от година след като пред общ митинг на БСП и ДПС тогавашният лидер на социалистите Сергей Станишев се извини за "Възродителния процес", заради което Лютви Местан го прегърна и целуна пред всички на Орлов мост.

Според Мирчев не всички български турци са били преименувани насилствено. Той обясни, че много от тях са сменяли имената си с български и европейски, защото са искали да бъдат възприемани като по-големи българи.

В отговор лидерът на ДПС припомни извинението на Сергей Станишев на Орлов мост и прегръдката между двамата.

"Тя беше израз на признание за доблестта на Сергей Станишев да се извини. Днес обаче питам каква стойност има това извинение", каза Местан. Той определи Мирчев като "истински апологет на възродителния процес", и изрази надежда, че това не е позицията на социалистите.

В свадата между вече бившите коалиционни партньори се намесиха обаче и други депутати. Така според представителите на Патриотичния фронт български турчин си сменил името с българското "Бисер" и ДПС го уволнили от горското, в което работел.

"О, неразумни ага, поради що се срамиш да се наречеш агент на ДС", обърна се към Местан Гроздан Караджов (Реформаторски блок).

"Поради що се срамиш да се наречеш член на БКП? Поради що днес търсиш индулгенция от всички нас за всички свои деяния? Не ние променихме имената, а агентите на ДС и членовете на БКП, които са във вашите редици и с които се целувахте на Орлов мост“, отвърна той.

"А вие с кого сте в прегръдка днес?“, попита Местан реформаторите и отново обяви, че иска заедно със "системните партии“ да затворят страницата "Възродителен процес“.

Бившият седесар Методи Андреев, който днес е депутат от ГЕРБ, обяви, че ще подкрепи закона.“Ще го подкрепя не защото агент Павел и агентите от ДПС го предлагат, а защото съм демократ. Това е извинението на българския народ към българските турци“, каза Андреев.

Независимият Велизар Енчев видя опасност от косовски сценарий. "Не сложим ли точка, вървим към косовския случай, който доведе до мултиетническа държава. По никакъв начин не бива да допускаме подобно разделение,” заяви Енчев. "Местан слага сол в раните. Раните се лекуват с лек, а не със сол. Защо точно в този момент решавате да вкарате този законопроект. Дори да имате основание, сте избрали най-неудачния момент”, посочи още той.

След два часа дебати в крайна сметка не се стигна до гласуване на предложението на ДПС. Според правилника на НС гласуването може да се случи най-рано след месец.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?