Пореден случай на тормоз в детска градина, този път в Бургас

Кметът разпореди уволнение на двете учителки, прокуратурата се задейства

Пореден случай на тормоз в детска градина, този път в Бургас

Пореден случай на физически и психически тормоз върху деца взриви социалните мрежи. Действието се развива в детска градина "Брезичка" в бургаския комплекс "Славейков".

Със скрита камера са заснети две възпитателки, които се карат на децата, раздават шамари, скубят ги и ги обиждат ги.

Родителите прибегнали до скритата камера в желанието си да научат какво се случва, защото децата им се прибирали със синини.

Заснети са възпитателките Светла Петрова и Милена Иванова, която е ръководител на детската група "Мики Маус". Едната от тях дори е била предложена на кмета Димитър Николов за награждаване.

"Пълна трагедия си. Тъпунгер. Малоумен. Лигльовци" - това са само част от епитетите, с които Иванова се обръща към децата, които не слушат или не изпълняват поставените им задачи. Всичко това е съпроводено от крясъци, шамари и дърпане за косите, се вижда от разпространените кадри.

По думите на родители децата им са били подложени на постоянен тормоз и случаят не е инцидентен. Те често се прибирали вкъщи със синини и се страхували да се върнат в детската градина на следващия ден.

Родителите настояват двете учителки да бъдат незабавно уволнени.

Директорът на детска градина "Брезичка" Събка Недева каза, че научила за случая от разпространеното видео, след като се завърнала от тридневен отпуск. Тя обяви, че е потресена и шокирана от видяното. Едната от учителките е била уволнена веднага, а другата ще бъде освободена по-късно през деня, каза Недева.

"Ще има педагогически съвет да обсъдим това недопустимо поведение. Довечера ще има родителска среща, за да успокоя родителите", допълни директорката и обеща да вземе драстични мерки това повече да не се повтаря.

Кметът на града Димитър Николов изрази възмущението си във Фейсбук.

"Ужасяващите кадри, които видях от детска градина "Брезичка" нямат нужда от проверка! Всичко е ясно- категорична физическа и психическа агресия над децата! Уволненията ще са факт още днес. Но както въпросната "учителка", така и колежките ѝ, които гледат безучастно агресията, трябва да носят наказателна отговорност. Сезирали сме прокуратурата и Агенцията за закрила на детето. Въпросната учителка дори ми е била предложена за награждаване от ръководството на детската градина! Няма да има безнаказаност, уверявам ви! Изпитвам не по- малък гняв от вас!", написа Николов.

От съобщението му не става ясно дали е наградил госпожата за добрата ѝ работа.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че е разпоредена проверка по журналистически материали за насилие над деца в детска градина от страна на учителката.

Тя трябва да установи кога и къде са се случили събитията, кои са възпитателките и кои са децата, върху които е упражнено насилие. Ще се установява още и дали са констатирани увреждания по тялото и лицата на децата, както и дали родителите им са запознати със случая.

Предстоят разпити на свидетели. Проверката трябва да бъде извършена в срок от 10 дни от органите на МВР, дирекция "Социално подпомагане" и отдел "Закрила на детето", се казва воще в съобщението на прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България