Пореден смъртоносен атентат в Пакистан

41 души загинаха и десетки бяха ранени при атентат в долината Сват в Северозападен Пакистан, съобщиха световните агенции.

Взрив е избухнал в близост до военен автомобил в областта Шангла, от която армията твърдеше, че е прогонила екстремистите. Все още не е ясно дали става дума за самоубийствен атентат.

Доскоро долината Сват беше арена на ожесточени боеве между пакистанската армия и талибанските бойци. Повечето талибани от долината вероятно са избягали в съседните райони.

Междувременно пакистанските талибани поеха отговорността за дръзкото нападение срещу генералния щаб на пакистанската армия в Равалпинди в събота. При атаката загинаха 20 души.

Талибаните предупредиха, че това е първото от серия планирани нападения, с които смятат да си отмъстят за убийството на техния лидер Бейтула Мехсуд при ракетен удар от безпилотен самолет на американското ЦРУ през август.

Говорителят на талибаните Азам Тарик обяви, че екстремистите ще извършат подобни нападения и по други места в страната. Той предупреди армията, че ако извърши планираната офанзива във Вазиристан, това ще бъде краят ѝ.

Миналата седмица 41 души загинаха при атентат с кола бомба до пазар в северозападния пакистански град Пешавар. Малко по-рано бе извършен атентат в представителството на ООН в пакистанската столица Исламабад.

Споделяне

Още от Свят