Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пореден спад в промишлеността, строителството и търговията през февруари

13 коментара
Пореден спад в промишлеността, строителството и търговията през февруари

През февруари в сравнение с предишния месец промишленото производство в страната е намаляло с 2.1 на сто, а в сравнение със същия месец на 2011 година – с 5.5 на сто. Това показват предварителните, сезонно уточнени данни на Националния статистически институт, публикувани в петък.

Общият индекс на промишленото производството се определя в значителна степен от производството в добивната промишленост, което от януари до февруари намалява с 5.6 на сто. Спадът в преработващата промишленост е с 3.7 на сто. Ръст от 3.6 на сто се наблюдава в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

По-значителен спад в преработващата промишленост е отчетен при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 32.4 на сто, при производството на дървен материал и изделия от него (без мебели) - с 11.1 на сто, при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 10.6 на сто, при производството на основни метали - със 7.3 на сто.

Ръст е регистриран при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 16.8 на сто, при производството на хранителни продукти - с 6.6 на сто, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 4.9 на сто.

На годишна база намаление на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в преработващата промишленост - със 7.5 на сто, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.0 на сто, докато в добивната промишленост е отбелязано увеличение - с 3.1 на сто.

Регистриран е спад в производството на продукти за междинно потребление (9.2 на сто) и в производството на енергийни продукти (8.2 на сто), докато в производството на инвестиционни продукти е отчетено увеличение (8.8 на сто).

Двуцифрен е спадът, регистриран за годинав производството на основни потребителски стоки, между които  текстил (-20.9%), облекло (-16.1%), обувки (-15.2%), напитки (-15.7%). Намаление има и при храните в сравнение с януари 2011-та - с 3.8%.

С 28.2% по-малко е производството на хартия и картон, с 25.5% - на дървен материал,  с 15.5% - на химически продукти, с 18.5% - на каучукови и пластмасови изделия, с 13.5% - на мебели.

Статистиката отчете спад в промишленото производство ипрез януари -с 0.6% спрямо декември и с 3.6% спрямо януари 2011 г..

10 процента годишен спад в строителството

През февруари индексът на продукцията в строителството, изчислен въз основа на сезонно уточнени данни, е с 3.6 на сто под нивото от предходния месец. Календарно уточнените данни показват намаление от 10 на сто на строителната продукция през февруари 2012 г. в сравнение със същия месец на 2011 г.

На месечна основа спадът в сградното строителство ес 3.5 на сто, а в гражданско/инженерното строителство - с 3.8 на сто.

На годишна база намалението на строителната продукция през февруари се определя предимно от отрицателния темп при сградното строителство, където спадът е 15.3 на сто.

Спадат иоборотитев търговията на дребно

През февруари оборотът в раздел "Търговияна дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени намалява с 2 на сто в сравнение с предходния месец и с 6.4 на сто в сравнение със същия месец на миналата година.

През февруари оборотът намалява спрямо предходния месец в почти всички икономически дейности. Най-голям спад се наблюдава в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 14.7 на сто, а най-малък - в търговията на дребно схрани, напитки и тютюневи изделия - с 0.2 на сто.

Слабо нарастване на оборота е регистрирано само в търговията с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 0.5 на сто.

Оборотът през февруари 2012 г. спрямо същия месец на 2011 г. бележи ръст в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 10.4 на сто. На годишна основа най-голям спад отбелязва оборотът в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 25.7 на сто, а най-малък - в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 0.1 на сто.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #13

  Аз пък четох в Стандарт за нови успехи на управляващите?!?

 2. Анонимен
  #12

  И така до края на всемогъщия в кавички ГЕРБ

 3. Анонимен
  #11

  Гарантирано от Гроб ООД за всички българи пропадане, пропадане, пропадане!

 4. Анонимен
  #10

  Няма как да бъде другояче, когато някой говори, че е десен, а е ляв; когато твърди, че ще прави реформи, а убива всеки мърдащ среден и дребен бизнес; когато уж се говори за пазар, а всичко е монополизирано, картелирано и парцелирано. И най-важното - когато матрялът харесва всичко това, защото мързелът и глупостта го мъчат повече от мизерията.

 5. Анонимен
  #9

  В нещастната ни Родина само едно нещо не СПАДА - броят на идиотщините на Рапона и неговите главатари, както и броят на олиго-френите, които все още се прехласват пред тях.

 6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #8
 7. Анонимен
  #7

  Това е истината. Страната се проваля. Няма бъдеще. Чудесно време народът да се сплоти около своя спасител. Брьогел има една картина - "Слепците". Слепците се държат един за друг, а първият върви към пропастта. Нащият случай е малко по-различен, Първият ще се измъкне.

 8. Анонимен
  #6

  Безработица намаление на доходите увеличение на цените намеление на качеството на продуктите и услугите нулев контрол = спад в потреблението увеличено потребление лекарствени вещества и продукти. Или казано по просто - беден, гладен и болен народ.

 9. Анонимен
  #5

  Спад от КОЯ точно промишленост? От онази ли, дет хората работят без пари и със заеми живеят и си купуват необходимото, за да работят (залудо)? Или има и неква друга промишленост в Б-я - като отглеждане на агнета за Великден, бране на билки, изграждане на условия за ЩАСТЛИВИ кокошки?... Е, магистралите, СЪС СИГУРНОСТ, са промишленост--- може би (едва ли не). Не знам.

 10. Анонимен
  #4

  А какво става с руските мутри, които "охраняват" Росенец от българските митничари? Да, руска частна армия сe разпорежда на суверенна българска територия. НАРОДЕ!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.