Поредица от прокурорски дела започна с провал за обвинението

Поредица от прокурорски дела започна с провал за обвинението

С оправдателна присъда стартира първото от поредицата от дела срещу прокурори. В понеделник Софийският градски съд (СГС) не откри вина у  Станислав Гюров от Софийска районна прокуратура, обвинен за нарушаване на служебни задължения и превишаване на властта и правата си.

През септември м.г. само в рамките на седмица заместник –главният прокурор Камен Ситнилски и началникът на инспектората в прокуратурата Малена Филипова обявиха имената на шест обвинители, които отиват на съд вследствие на ревизия в прокуратурата след “ерата Филчев”.  Сред “изгърмелите” бе и Станислав Гюров. В списъка фигурират още имената на  прокурорите Венелин Тодоров (Русе), Вероника Димитрова (Лом), Петър Чалъмов (София), Карен Бейлерян и Тони Томов (Варна).

В обвинителния акт срещу Гюров  бе записано, че като прокурор от СРП е разпоредил на 27 април 2006 г. връщане на веществени доказателства (анцузи) след представяне на внесен депозит (парична сума в размер на 20 971.71 лв.) по сметките на Митница “Аерогара” София на фирма чрез упълномощен от нея представител. Освен това той бе изправен на подсъдимата скамейка и за превишаване на правата си като длъжностно лице - излязъл извън рамките на своята компетентност и осъществил чужди правомощия. През май м.г. постановил прекратяване на наказателно производство по досъдебно производство, водено срещу неизвестен извършител за незаконен износ на 215 000 щатски долара по описа на митницата на Аерогара-София. От това настъпили значителни неимуществени вреди за Софийска районна прокуратура, е записано в обвинителния акт.

Въпросното досъдебно производство е започнало през 1999 г. и е размотавано в следващите шест  години между прокуратурата и митниците без никакъв резултат. През цялото време държавното обвинение отказва категорично да образува предварително производство, а митническата администрация не може да конфискува парите, тъй като собствениците им не са открити и не са осъдени. Доларите били намерени от митничари в плик, забравен в самолет.

Предаването на съд на Станислав Гюров по този случай е странно, защото той е започнал работа като прокурор едва в началото на 2006 г.

Оправдателната му присъда подлежи на обжалване, от което бившите колеги на Гюров ще се възползват. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?