Поредица от трусове в района на Благоевград

Единствените щети са напукани мазилки, земетресенията не са попречили на издирването на миньорите в ”Ораново”

Поредица от трусове в района на Благоевград

Поредица от земни трусове разлюляха Югозападна България в събота, които започнаха още в ранните часове на деня.

Епицентърът на първите два труса бе на 9 километра североизточно от Симитли. Те са били с магнитуд 3.9 и 3.5 по Рихтер и са станали съответно в 4:24 ч. и 4:48 часа.

Третият трус е бил на 9 км северозападно от Разлог с магнитуд 4 по Рихтер. Най-силният трус е с епицентър на 13 км от Банско с магнитуд 4.3 по Рихтер в 6:22 часа. Последвал е трус на 7 км. югоизточно от Благоевград в 6:51 часа с магнитуд 3.5 по Рихтер.

След кратко затишие нов трус беше усетен и в следобедните часове – в 15.14 часа с магнитуд 3 по Рихтер.

По данни на Националния сеизмологичен институт при БАН земетресенията са били десет, а Европейският сеизмологичен институт отчита още три.

Няма сигнали за пострадали граждани или за нанесени сериозни материални щети в резултат от  трусовете, които обаче уплашиха местните хора.

Кметът на Симитли Апостол Апостолов съобщи, че има оплаквания на граждани за напукани мазилки.

”Живущите тук са свикнали с това природно явление, тъй като районът около Крупник, Симитли и Брежани е земетръсна зона и тук често са регистрирани земетресения”, заяви Апостолов.

По думите му различното този път е било, че има и вертикален трус и затова може би е усетен малко по-силно от гражданите.

Множеството земни трусове не са попречили на работата по издирването на двамата миньори Иван и Николай в рудник ”Ораново”. Миньорите не са спирали да копаят и през нощта и вече са прокопани 12 метра от новата галерия в рудника, където на 16 юли при свличане на земна маса загинаха двама миньори, а други двама 12-ти ден са в неизвестност под земята.

"Трусовете под земята не се усещат толкова силно, както в блоковете отвън”, каза Бонислав Попов, главен инженер на рудник "Ораново", цитиран от БНТ.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?