Поредицата аварии на парното в Перник заради неремонтирана мрежа

Поредицата аварии на парното в Перник заради неремонтирана мрежа

Поредицата от аварии на пернишкото парно през последните седмици са заради това, че собственикът му не е инвестирал в поддръжката и ремонтите на преносната мрежа, сочи проверка на енергийното министерство, чиито резултати бяха обявени в петък.

Всичко е тръгнало от пожар на 19 февруари, причинен от късо съединение на шесткиловолтов маслен кабел, при който са били засегнали и други кабели. Това довело до спирането на електрозахранването към основни съоръжения в топлофикацията. Сред тях е бил и цех "Въглеподаване“. Централата работи основно на въглища и, макар да е имала достатъчно въглищни запаси, заради прекратения достъп до това горива се наложило да превключи котлите си да работят с природен газ. Новото гориво обаче не е успяло да достигне необходимата топлинна мощност на съоръженията и затопляната вода е била с 10-20 градуса по-ниска от утвърдената по график.

Отделно дружеството, част от бизнеса на Христо Ковачки, в последните пет години не е инвестирало в подмяната на амортизирани участъци от дългата 136 151 метра топлопреносна мрежа. През последните пет години топлофикационното дружество не е извършвало планова подмяна на амортизирани участъци на мрежата. Ремонти били правени само при аварийни пробиви на топлопроводите, които през 2017 г. нараснали с 30 процента спрямо предходната година.

Резултатите от проверката на ведомството за качеството на топлоподаването ще бъдат предоставени на Комисията за енергийно и водно регулиране, който отделно започна собствена проверка по случая с оставените на студено перничани.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?