Поредицата "Това е България" филмира историята и красотата на страната ни

Премиерата на видеокаталога е следващата седмица

По време на снимките

Красотата и историята на страната вдъхновяват няколко души да създадат поредица от филми за България, заснети с най-високо качество и отговарящи на стандартите на световни телевизионни лидери като ББС, "Дискавъри" и др. Става въпрос за видеокаталога "Това е България", чиято премиера ще бъде в сряда в Археологическия музей в София. Зад проекта стоят хората от "Глобус Медия Груп" – режисьорът Нено Маринов, операторът Росен Ненов и продуцентите Пламен Георгиев и Виктор Димчев.

Повече от две години те посвещават дните и нощите си на амбициозната цел да заснемат богатствата на България. Резултатът е над 100 000 кадри, от които 5000 карат да си припомним от къде идваме, кои сме, какво сме забравили и какво трябва да пазим. Тези 5000 мига са запечатали природни обекти, резервати, тракийски могили, древни обсерватории, прабългарски крепости от преди 8000 години до наши дни и ще бъдат визитката на страната ни по света.

Така са създадени 13 филма, 12 от които са с различна тематика, всеки по 30 мин., и един обобщаващ с продължителност 90 мин. Първият епизод е посветен на античността по българските земи, има филм за средновековието, за духовната ни култура, за водите на България, за Черноморието, за изисканите туристически дестинации, за българските села, за бита и културата на българите – темите са разнообразни и показват обекти, артефакти и начин на живот от различен и неочакван ъгъл.

Създателите на поредицата се натъкват на безброй куриози по време на снимките, най-неприятният от които е, че над 50 забележителности са унищожени след като са заснети или преди да стигнат до тях. Един от плажовете на Равда е залят с бетон месец след като екипът заснема там уникален пейзаж на залез слънце. Могили изчезват или се ограбват от иманяри. Извор в стария Несебър бил разрушен, за да се продава минерална вода. Крепостта "Русокастро” край Бургас е изпепелена пред очите им, малко преди да я заснемат. Именно затова най-споменаваната дума във всички филми е "пазя" и това е основното послание на поредицата.

Споделяне

Още от