След краха на делото за убийството на ямболската адвокатка

Поредна критика на главния прокурор срещу обвинителя Милко Момчев

"Хубаво е прокурорите да могат да носят отговорност", коментира Велчев

Милко Момчев. Снимка: БГНЕС

Два дни, след като Софийският градски съд (СГС) оправда и тримата подсъдими за жестокото убийство на ямболската адвокатка Надежда Георгиева заради липса на доказателства и немарливо разследване, главният прокурор Борис Велчев разкритикува в четвъртък поведението на един от наблюдаващите казуса обвинители – Милко Момчев.

След произнасянето на решението на СГС Момчев ядосано препрати всички въпроси на журналистите към "прокурора писал обвинителния акт" и отказа да коментира доводите на съда, въпреки, че само ден по-рано поиска по 25 години затвор за подсъдимите Орлин Аврамов и бившите съпрузи Пламен и Димитрина Калайджиеви.

След като ги оправда съдия Владимир Астарджиев накратко се мотивира с обстоятелството, че от материалите по делото остава с впечатлението, че "сякаш следователите са се бояли да разследват". Добави и, че заради "професионалната в кавички работа на разследващите" по случая така и не са били установени часът на смъртта на Георгиева, оръжието и мотивите, с които тримата евентуално биха предприели убийството ѝ.

По думите на Велчев в четвъртък реакцията на Момчев "не е уместна". "Хубаво е прокурорите да могат да носят отговорност", добави веднага главният прокурор, но отказа да коментира дали обвинението ще протестира оправдателните присъди пред Апелативния съд, тъй като да дава указания на подчинените си от улицата "не би било израз на спазване на независимостта на прокуратурата".

Това е вторият път в рамките на по-малко от месец, в който Велчев критикува конкретно Момчев - обвинител и по делото срещу Алексей Петров "Октопод". В края на септември главният прокурор заяви пред Mediapool, че не е съгласен с аргументите на Момчев, с които той образува дело срещу варненския рапър Мишо Шамара за поругаване на националното знаме в текст на песен.

Прокуратурата още анализира фиаското "САПАРД"

Борис Велчев коментира лаконично и краха по разследването на аферата "САПАРД", като заяви, че развоят на делото за пране на пари срещу близките до БСП Марио Николов и Людмил Стойков и още петима души още се анализрира от прокуратурата.

Според мотивите на Софийския апелативен съд (САС), който оправда всички подсъдими, държавното обвинение необяснимо е "минирало" собственото си разследване, като е разделило безспорните доказателства за документна измама, изпратени от Германия, в две дела, отделяйки в две групи и уличените в престъплението – Николов, Анна Шаркова, Петя Хаджииванова и Радмил Петров. По този начин е станала недоказуемо обвинението в престъпна група, която по закон може да се състои най-малко от трима.

Освен това САС посочи, че прокуратурата изобщо не се е постарала да потвърди с доказателства твърдението си, че подсъдимите лично са нареждали банковите преводи, с които разследващите смятат, че са изпрани 7.5 млн. евро, източени от програма САПАРД. Едва на втора инстанция съдът установи, че преводите са правени от няколко счетоводителки и упълномощени лица, които обаче свидетелстваха, че никой не ги е карал да го правят.

"Ние, разбира се, ще протестираме оправдателната присъда и разбира се ще се готвим и по първото, и по второто дело", коментира накратко в четвъртък Велчев с уточнението, че е поел ангажимент да информира за развоя на случая шефа на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ – Джовани Кеслер, който изрази наскоро недоумението си как е възможно за едно и също престъпление в Германия да бъдат осъдени двама души още през 2008 г., а у нас 4 години по-късно всички да са оправдани.

Кеселер обаче очевидно не бе запознат с обстоятелството, че освен, че родната прокуратура меко казано е неглижирала доказателствата, изпратени ѝ от германските разследващи, дори не повдигна идентични обвинения на някого от подсъдимите по двете дела в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България