Поредна неделя с протестни блокади в страната

Протестиращи в Бургас блокират път, минавайки по пешеходна пътека.

Продължават протестите срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот в различни градове на страната.

Десетки протестиращи срещу високите цени и лошите условия за живот блокираха трасето за Гърция в Кресна около 18 часа.

Демонстрантите излязоха на Е-79, като първоначално униформените успяха единствено да ги ограничат да се движат по пешеходна пътека, но по-късно успяха да изтласкат недоволните граждани.

Десетки жандармерийски бусове блокираха Благоевград.

Плътен полицейски кордон пази Е-79 от нови опити за блокада.

По-рано протестното автошествие в Благоевград беше осуетено от полиция и жандармерия.

Около 30 автомобила се събраха по обед на традиционното място – паркинга пред Югозападния университет, но колоната не успя да потегли по централните булеварди в града и да излезе на главния път Е-79. Около 50 протестиращи тръгнаха пеша към изхода за София, но не блокираха международната пътна артерия. Имаше пререкания с полицията, но до сблъсъци не се стигна,

Организаторът на гражданското недоволство в Благоевград Александър Стамболийски посочи, че концентрацията на полиция и жандармерия в градовете и по основните пътища e успяла да повлияе негативно на енергията на протестите. И че всички актове за нарушаване на обществения ред и предупредителни протоколи ще бъдат оспорени в колективна жалба. Заради опитите за сплашване на гражданите, протестите днес ще бъдат концентрирани на няколко места, заяви Стамболийски.

"Решението е да бъдат образувани осем точки за протест в осем основни стратегически града. Забелязва се намаляващата енергия на протестите и преценихме, че е най-добре е да съберем целия регион на едно място“, каза той. Според организаторите хилядите протоколи и актове на участници в протестите са несъстоятелни, а институциите са превишили правомощията си. "Актовете се налагат по няколко закона – Закона на МВР, наредбите на общините за неспазване на обществения ред и закона за пътищата. Не може едно и също провинение да бъде актувано по няколко закона и поради тази причина ние сме длъжни да ги обжалваме като нищожни“, каза Стамболийски.

Протестиращи срещу увеличаването на данъците и стандарта на живот от Сопот затвориха подбалканския път при ВМЗ. Те започнаха да пресичат пешеходната пътека. За кратко възникна напрежение след опит на полицията да освободи пътя. Движението е отклонено по обходни маршрути. Преди това в града протестиращите запалиха автомобилни гуми, след което автоколоната се отправи бавно по Подбалканския път.

Близо 30 души, за пета поредна седмица, се събраха на протест в Бургас. С шествие те се придвижиха от изхода на града до най-близките пешеходни пътеки в комплекс "Изгрев“. Протестиращите решиха да не блокират движението, а да преминават по пешеходни пътеки.

"Не ми харесват пенсиите, не ми харесват майчинствата, изобщо не искам това правителство на власт", коментира протестираща пред БНР.

"17 години живея навън. Искаме нормални заплати, за да можем да си отгледаме децата, за да можем да живеем нормално".

"Това, че сме 10-20 човека, не означава, че няма хиляди пред телевизора, които се молят да им падне бензина, да се махне управлението".

Имаше протестиращи, които не подкрепиха част от исканията.

"От тези тука всичките искания, аз подкрепям единствено повишаване на жизнения стандарт, тъй като и оставка да има, не виждам някаква алтернатива".

Протестът приключи с автошествие от десет коли, които преминаха по улиците на Бургас. Неделният протест в Бургас срещу цените на горивата премина в социален. За разлика от предходните този се организира между самите участници. „Протест срещу социалното убиване на българите“, това е новото мото на недоволството, каза Росинка Бъчварова, една от инициаторите на протестите в града.

За четвърта поредна неделя жители на Троян излязоха на протест срещу високите цени на горивата, ниските доходи и качеството на живот в страната. Този път те блокираха за един час движението по пътя за село Орешак, на входа на Троян, след това организираха пешеходно и автошествие по основните улици в града.

"Господа управляващи, ние, които ви избрахме, стигнахме до дъното. Народът в провинцията гладува и мизерства. Повечето млади хора работят за минимална заплата, пенсионерите ровят в кофите за боклук, постоянно всичко се увеличава".

"Борим се за един по добър живот. Те щом викат жандармерия, значи ни чуват".

"Смяна на системата. Самата държава вече е загнила отвсякъде".

"15 години работя, за да съм на линията на бедност, ли", попитаха протестиращи в Троян.

Според Ивелин Николов троянци отново протестират, за да "чуят управляващите, че народът иска нещо, да покажат, че са избрани от народа и да го изпълнят“. "Искаме да живеем в нормална европейска държава. Инвалидите да се придвижват свободно навсякъде и да работят като всеки нормален човек. Да спрат подигравките и на управляващите. Имат лостове да променят цените на горивата. В един момент на народа му писва и започва да си търси правата“, добави той.

В Сливен по традиция в неделя на площад "Хаджи Димитър“ се събират протестиращите срещу системата с единствено настояване - оставка на правителството. Протестът днес не се радва на голяма посещаемост, около 20 души протестират, а след автошествието се очаква една част от протестиращите да се отправят към новата зона, където около 14 часа имат намерение да затворят подстъпите към автомагистрала „Тракия“, според предварителната информация.

Около 30 протестиращи се събраха в Стара Загора. Около 15 коли с протестиращи граждани тръгнаха от Стара Загора за новозагорското село Езерово, където протестиращи от шест града се събират днес, за да изразят за пореден път недоволството си от социално-икономическата ситуация в страната. Сред исканията на хората, освен подобряване на икономическото положение, е и повече власт на гражданите във вземането на решения.

"Говорим за пряко участие на гражданите чрез референдуми, чрез общи събрания, в определянето на бюджетите, в написването на законите, защо не и на конституцията".

"Прага на бедност в Европа е 780 евро. Ние коя Европа сме?"

В Пазарджик протестиращите срещу ниските доходи ще се съберат в 13 часа на паркинга пред парк „Стадиона“. След това те ще тръгнат пеш по улиците на града, като крайните точки са сградите на общината и областната администрация.

С искане за по-висок стандарт на живот жители на Кюстендил организират двучасово пешеходно шествие. В 12 часа те се събират пред театъра в града. Крайната им точка е общината в Кюстендил. 

Споделяне

Още от България