Поредна нощ на безредици в Северна Ирландия

Участниците в размириците в източен Белфаст тази нощ отново хвърляха бутилки със запалителна течност срещу полицията, откраднаха и запалиха четири патрулни автомобили, съобщиха осведомителните агенции, като се позоваха на правоохранителните органи в Северна Ирландия.

Жертва на насилието стана и френски фотограф, чийто фотоапарат беше откраднат от хулигани.

Стълкновените по улиците на Белфаст продължават вече пета поредна нощ.

Насилието избухна в петък вечерта, когато полицията се опита да наложи забраната на властите шествието на оранжистите да премине през квартал, населен с католици, за да не се допуснат сблъсъци. В първата нощ на протестите бяха ранени 32 полицаи, а политик бе ранен в главата от хвърлена тухла.

През нощта в събота срещу неделя бяха ранени седем полицаи, нападнати от протестанти със запалителни коктейли.

Близо хиляда полицаи от Англия и Уелс бяха мобилизирани, за да предотвратят проявите на насилие, които всяка година бележат парада на 12 юли - кулминацията на шествията на оранжистите протестанти, които се организират по традиция в Северна Ирландия от април до август.

30-годишното насилие на верска основа в Северна Ирландия взе 3500 жертви. По силата на мирните споразумения от 1998 г. протестанти и католици си поделиха властта, но все още има откъслечни насилия, напомня АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?