Поредна оправдателна присъда за Николай Цонев

Бившият военен министър от кабинета "Станишев“ Николай Цонев, бе признат за невинен по поредно дело в четвъртък, след като Софийският апелативен съд (САС) го оправда по обвинението, че е ощетил държавата с 8млн. лв., сключвайки неизгодна сделка за поточна линия за производство на конструкции за хангари.

Съдиите Мария Митева, Валя Рушанова и Алексей Трифонов потвърдиха напълно решението на Софийския градски съд (СГС) от края на 2010 г. По време на процеса стана ясно, че всички военни експерти и отговорни служители в системата са поставили положителна резолюция за проекта, а накрая бившият шеф на Генералния щаб ген. Златан Стойков е подписал договора.

До този момент държавното обвинение показва нулева успеваемост по няколкото дела, които започна през последните години срещу Цонев. Той окончателно бе оправдан сключването на 4 неизгодни сделки през 1999 г., както и по обвинението, че неправомерно е увеличил капитала на ведомственото дружество "Терем".

За последно през м.г. Цонев бе оправдан и по най-знаковия си процес, по който заедно със съдия Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов отговаряха за даване на подкуп на следователя Петьо Петров, назначен наскоро за шеф на столичното следствие.

По това дело и тримата подсъдими чуха "невинен", тъй като в хода на разглеждането му се оказа, че прокуратурата и МВР са допуснали множество нарушения в прилагането на специални разузнавателни средства. Освен това обвинението не разполагаше и с нито едно категорично доказателство за участието на Цонев в корупционна схема.

Споделяне

Още от България