Поредна организация се обяви срещу "лобисткия" Закон за адвокатурата

Поредна организация се обяви срещу "лобисткия" Закон за адвокатурата

Асоциацията на индустриалния капитал в България призова в понеделник за отхвърляне на "откровено лобистките" промени в Закона за адвокатурата. Според работодателската организация част от предлаганите текстове са "противоконституционни, спорни и опасни за националната сигурност и стопанския оборот".

Асоциацията напомня, че проектът въвежда монополни права за адвокатурата. Става дума за промените в чл. 24 от закона, където като изключително адвокатски услуги се записват редица дейности като: изваждането на справки в съдилища, прокуратури, полиция, арбитражи, съдебни изпълнители, нотариуси, административни органи и получаване на документи от тях, изготвяне на договори, проекти за нотариални актове и завещания, нотариални покани, заявления за приемане и за отказ от наследство, пълномощни.

Това означава, че ако изпълнявате услуга на свой клиент и се опитате да му извадите някаква справка, ще бъдете глобен с от 1000 до 2000 лв, защото се бъркате в монополните права на адвокатите.

"Така предложените промени безспорно създават допълнителна административна тежест и многократно ще оскъпят и затруднят услугите за бизнеса и гражданите", се казва в позицията на работодателската организация.

Асоциацията се обявява и против предвиденото право на достъп на всички български и европейски адвокати до Националната база данни "Население" и Националния регистър ма българските документи за самоличност. Аргументът е, че така се засяга конституционното право на зачитане на личния живот на гражданите, както и техните лични данни.

Досега промените в Закона за адвокатурата са отхвърлени от над 30 организации, включително всички работодателски и синдикални организации. Отрицателно становище са дали всички членове па Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), включително и Министерството на финансите (МФ). Негативно е и внесеното становището на Върховна касационна прокуратура (БКП).

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) определя законопроекта като вреден и съдържащ редица проблематични от гледна точка на правилата на свободната конкуренция правни решения.

Споделяне

Още от България