Поредна политическа буря в общинския съвет на София

Поводът е отстраняването на Борис Бонев от председателския съвет, към който по правило не принадлежи

Сн. БГНЕС, архив

Поредна политическа буря се завихри в общинския съвет на София, който не се е събирал на публично заседание от няколко седмици заради антивирусните мерки. Във вторник организацията "Спаси София", която има представител в съвета – независимият Борис Бонев, обяви, че той е отстранен от нар. председателски съвет.

Бонев публикува в своя профил във фейсбук позицията на организацията, на която е съосновател, а в коментарите под поста даде да се разбере, че подозира, че отстраняването му е поискано от председателя на групата на "Демократична България" Методи Лалов.

Председателят на съвета Елен Герджиков (ГЕРБ) отговори на твърденията на Бонев също през Фейсбук и обяви, че той няма как да бъде отстранен от нещо, към което по правило не принадлежи.

Съветници от "Демократична България" пък обявиха, че решението за "отстраняването" на Бонев е изцяло на Герджиков, който изведнъж решил да спазва правилника, който нарушавал месеци наред.

Председателският съвет към общинския съвет по правилник включва председателите на групите в органа на местно самоуправление, зам.-председедателите на съвета и е орган, който подпомага работата на председателя – в случая Елен Герджиков.

Още от началото на този мандат на общинския съвет в този орган, който обсъжда дневния ред на заседанията и организационни въпроси, беше включен и независимият Бонев, въпреки че според действащите документи няма право на това. В обявените вече промени на правилника на съвета е предвидено и независимите съветници да бъдат предлагани и избирани за зам.-председатели на съвета, което пък ще позволи на Бонев, ако бъде подкрепен от мнозинството общинари, да влезе в ръководството на СОС и от там в председателския съвет. Измененията в документа обаче още не са факт.

В позицията на "Спаси София" за отстраняването на Бонев от председателския съвет се посочва, че той е отстранен след решение на политическите партии.

"Спаси София" приема отказа на политическите сили в СОС, Борис Бонев - единственият независим и граждански общински съветник, да продължи да участва в председателския съвет, като ясен знак, че партиите на властта имат желание да диктуват дневния ред зад гърба на обществото. Сигурни сме, че присъствието на Борис Бонев в СОС дразни партиите и ако имаха възможност, сигурно щяха да го изхвърлят и оттам, но ние като представители на гражданския сектор ще продължим да проверяваме, предлагаме и работим в полза на софиянци", пише в позицията.

В нея се казва още, че "членовете на "Демократична България" настояваха Борис Бонев да не бъде част от председателския съвет, с което управляващите охотно се съгласиха". "Вярваме, че политическото двуличие вече е омръзнало на гражданите и те ще се ориентират по фактите и действията, а не по манипулации и празни приказки. Това поведение се оказа пагубно и в предизборната надпревара, а днес отново ще затрудни представителството на свободните, демократично мислещи хора в столицата на България", пише в позицията.

Самият Бонев посочи като евентуален виновник за решението на председателския съвет общинарят от "Демократична България" Методи Лалов.

"Твърдението на Борис Бонев, че е отстранен от председателския съвет на СОС е неуместно, защото не можеш да си отстранен от нещо, в което по правилник не присъстваш. В сега действащите текстове членове на този съвет са само председателите на политическите групи и заместник председателите на СОС", отговори малко по-късно през фейсбук профила си и председателят на СОС Елен Герджиков.

"Твърдението, че след като Борис Бонев не присъства на Председателски съвет, всички останали политически субекти се наговарят зад гърба на обществото, е несериозно. Освен ако г-н Бонев не смята, че той е единствен представител на обществото в общинския съвет. До момента той е присъствал по моя инициатива и покана. Неведнъж обаче е повдиган въпросът, преди всичко от "Демократична България", защо нарушавам правилата", обясни още Герджиков. Добави, че позовавайки се на този прецедент, "на няколко пъти на председателски съвет идваше почти половината група на ДБ". И използва случая за полотическа нападка към опозицията: "Обяснявам си това им поведение с факта, че партиите в тази коалиция нямат доверие помежду си. Това обаче изключително много пречи на работата ни. Ето защо реших да се върна към спазването на буквата на закона".

Герджиков повтори, че "предвид гласовете, които получи на местните избори Борис Бонев има място в председателския съвет". Това обаче трябва да стане, когато бъде избран за зам. - председател на СОС, тоест след промяна в правилника и гласуване от останалите общински съветници.

Последва и обясненние от съветници от "Демократична България". Михаил Паргов от формацията написа във фейсбук профила си, че повод за "отстраняването" на Бонев е, че на едно от заседанията на председателския съвет присъствали и той, и колегата му Грети Стефанова, които също нямат право да са на заседанията. Герджиков се поздразнил от това и обявил, че вече ще спазва правилника и на заседанията ще се допускат само председателите на групи и зам.-прдседателите на съвета.

"Никога не сме настоявали, нито лично аз, Борис Бонев или друг да не участва в председателски съвет на СОС. Единственото, за което съм настоявал, е да могат и други лица да участват, когато поискат. Тъй като от "Демократична България" решихме и други съветници от групата ни да идват, за да видят как протичат тези съвети, това наруши комфорта на управляващите. И понеже е едно да кажат Лалов каза това или онова, когато няма свидетели, а кръга на присъстващите се разшири, Елен Герджиков реши да предотврати това. И използва аргумента, за да изгони Борис Бонев, че "вече ще спазва правилника ма СОС", коментира и Методи Лалов.

Споделяне

Още от България