Поредна порция прокурорски мръсотии изплува от делото за ямболската адвокатка

Поредната порция мръсотии, сътворени по времето на бившия обвинител №1 Никола Филчев, бяха изнесени в сряда от свидетели по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Горгиева. В показания, дадени под клетва, Христо Върбанов заяви пред магистратите, че е платил 15 000 долара на бившия висш прокурор Николай Колев, за да му прекрати делото за отвличане. Колев, който бе довереник на Филчев, но след това изпадна в немилост, бе застрелян през 2002 г.

На едно от предишните заседания по делото свидетелите Пламен Симов, бивш председател на моряшкия синдикат, и Нанка Колева, съпруга на Николай Колев, също под клетва обявиха, че Никола Филчев собственоръчно е убил ямболската адвокатка.

Пламен Симов обясни, че Николай Колев му казал това няколко часа преди да го застрелят на 28 декември 2002 г. Нанка Колева заяви тогава в съда, че в личен разговор с нея Филчев  си признал, че е посегнал на живота на ямболската адвокатка, а преди да бъде убит, съпругът ѝ научил същото от следователя по делото Илия Илиев.

Илиев, (който бе отстраняван и понижаван в длъжност от Филчев, след което възстановяван на работа) миналата година почина внезапно пред кабинета на новия главен прокурор Борис Велчев, преди да се срещне с него. Тогава  Велчев заяви, че Илиев поискал да го види, за да му каже “важни неща”.

В сряда Христо Върбанов обясни, че дал парите на Никола Колев на два транша. Първоначално комуникацията между тях била добра, но после отношенията им се влошили.

Върбанов свидетелства още, че Николай Колев бил в лоши отношения с ямболската адвокатка Надежда Георгиева, която бе жестоко убита със сатър в апартамента си в София на 28 февруари 2000 г. За смъртта ѝ пред правосъдието са изправени Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и Димитрина Калайджиева, която е била секретарка на Никола Колев. Тя е подсъдима задочно, тъй като от години е в неизвестност зад граница.   

Началникът на инспектората във Върховната касационна прокуратура Малена Филипова, която също свидетелства в процеса, заяви, че Надежда Георгиева била приятелка с Димитрина Калайджиева. Двете се виждали почти всеки ден и си говорели по различни теми, спомни си Малена Филипова,  която се запознала с Георгиева покрай Калайджиева.  

Когато Калайджиева напусна прокуратурата, започнала работа при Георгиева и бе много доволна - продължи разказа на Филипова – не съм чувала и не съм виждала да се карат.

Малко след убийството на адвокатката Димитрина Калайджиева казала на Малена Филипова, че е много разстроена, а и полицията я обвинила в убийството и не я пуснала на погребението на “приятелката й”.

Според Филипова Николай Колев постоянно мислел, че го подслушват и следят, затова държал документите си в каси.

Процесът за кървавото убийство, в което се преплитат прокурорско-икономически интереси, продължава през есента. Тогава съдът отново ще се опита да призове обвинителя Руско Карагогов, който не се яви в сряда, въпреки че е редовно призован.

Преди време зетят на Надежда Георгиева – Гочо Димов заяви пред магистратите, че Руско Карагогов е заплашвал ямболската адвокатка със саморазправа. Карагогов нашумя през 1997 г., когато в нетрезво състояние заплаши таксиметров шофьор с пистолет.

Споделяне

Още по темата

Още от България