Отговорът на екоорганизациите:

Поредна протестна акция на екоорганизации, обявени за рекетьори

Искат граждански контрол при формирането на политиките в околната среда

Сн. БГНЕС

Поредната протестна акция на представители на екоорганизации, чиято активност включва участие в различни поръчкови кампании срещу големи предприятия от добивната промишленост и металургията, в сряда бе срещу ръководството на екоминистерство.

Около стотина души, представители на около 20 организации и инициативни комитети от Средногорието, организирани от неправителствената организация “Движение Модерна България”, заявиха, че искат "да участват във формирането на политиките на МОСВ". В същото време те настояха за оставка на министър Нона Караджова и заместниците ѝ.

Според Петър Кичашки, член на комитета на “Движение Модерна България”, цитиран от БГНЕС, на протеста е бил представен “един огромен широк кръг от хора”.

Те твърдят, че селищата в Средногорието, където са съсредоточени няколко водещи предприятия от минния и металургичния бранш, са силно замърсени и са изправени пред екокатастрофа.

Хората там живеят в една среда, в която почвата е лилава, дървета няма, природа няма, обрисува пейзажа Петър Кичашки. "Министерски съвет обявява Средногорието за гореща екологична точка, а в същото време позволява предприятията там да извозват арсен, да използват в пъти по-големи количества експлозиви за добиването на ценни метали. Дори в Намибия същите тези предприятия работят спазвайки всички световни екологични изисквания, а в България не го правят", каза още Кичашки.
 
Министър Караджова да спре да унищожава Средногорието и Златица, да спре да издава оценки за оказване на въздействие върху околната среда и да увеличава производството в регион, обявен за черна екологична точка, призова Петя Чолакова. "Ние сме една екологична бомба, която застрашава цяла България. Имаме седем хвостохранилища, някои от които не се контролират и изпускат арсен, мед, олово във водите ни", каза Чолакова.
 
Министърката разреши да се унищожат 800 декара гори в защитена зона, за да направят хранилище, искаме Караджова да си ходи, заедно с Евдокия Манева, продължи Чолакова.
 
Протестиращите заявиха, че ще внесат писмо в МОСВ с исканията си за отстраняване на цялото ръководство на министерството и разследваното му за участие в корупционни схеми. "Министър Нона Караджова, Евдокия Манева, Ивелина Василева, Галина Симеонова - това са все хора, които вредят на милиони жители на България. Затова ние искаме категорична, незабавна оставка на сегашното ръководство на МОСВ и търсене на отговорност за участие в корупционни схеми, конфликт на интереси, и пропиляване на европейски средства чрез компрометирани проекти”, се казва в писмото.
 
В него се настоява още да се потърси отговорност от всички от ръководството и състава на министерството, участвали в създаването на документи с невярно съдържание, с което са спомогнали за увреждането на човешко здраве, нарушаване на околна и градска среда и са се облагодетелствали определени фирми и личности.
 
Липсата на достатъчен контрол от МОСВ позволи изсичането на парковете в Ямбол и Сандански с европейски средства, замърсяването на реките Марица, Тунджа, Янтра, Тополница, Трескавец, Искър, Дунав от изпусканите от заводските канализации тежки метали, отравянето на въздуха в Златица, Челопеч, Пирдоп и други населени места в България, твърдят протестиращите.
 
В четвъртък ще има контрапротест на работещите в предприятията от минната промишленост, организиран от синдикатите. Наскоро КНСБ настоя в декларация до президента, министър-председателя и министри да се спре екологичния рекет спрямо минната индустрия.

В декларацията на КНСБ са изредени десетина "големи лъжи и манипулации", изфабрикувани от сдружението Коалиция за устойчиво развитие.

Добивните предприятия в региона на Средногорието отговарят на изискванията да строят пречиствателни станции и да рекултивират експлоатираните терени, заявиха още от синдиката.

Споделяне

Още по темата

Още от България