Поредна солена глоба от 1.49 млрд. евро за "Гугъл"

Маргрете Вестагер обяви новата глоба за интернет търсачката

Европейската комисия наложи на интернет търсачката Гугъл (Google) нова глоба от 1.49 млрд. евро заради злоупотреби при рекламата онлайн, целящи да запазят доминиращата ѝ позиция па пазара.

Това е третата солена санкция за компанията в последните две години, припомни еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер в сряда. През 2017 г. "Гугъл" бе наказана с 2.42 млрд. евро за некоректни практики в онлайн пазаруването. Година по-късно компанията получи рекордната санкция от 4.34 млрд. евро, защото операционната система "Андроид" пречеше на дейността на конкурентите ѝ.

Сегашната злоупотреба на "Гугъл" е в налагането на ограничения в договори със сайтове. Те не позволяват на тези електронни страници да публикуват реклами на икономическите съперници на "Гугъл".

От Европейската комисия посочват, че "Гугъл" държи 90 на сто от рекламния пазар при търсачките и 75 на сто от пазара на търсачките, вградени в сайтовете. При използването на тези вградени търсачки също се показват резултати, които съдържат реклама. Според съобщението сред засегнатите от този подход са "Майкрософт" (Microsoft) и Яху (Yahoo).

Според ЕК "Гугъл" има господстващо положение на пазара поне от 2006 г. и това е във вреда за останалите дружества в тази област, както и за потребителите. Наложената сега глоба се равнява на 1.29 на сто от световния оборот на търсачката за миналата година.

Всяко дружество в ЕС има правото да заведе собствен иск срещу "Гугъл" за претърпени щети.

Допълва се, че от "Гугъл" са прекратили несъвместимата с правото на ЕС дейност след настояване на комисията преди три години.

Споделяне

Още от Бизнес