Поредната доматена акция на Босия срещу НС завърши с арести

Николай Колев и няколко други бяха отведени в Първо РПУ, въпреки съдебно решение в тяхна полза

Полицията арестува в сряда няколко души, замерващи депутатите, които влизаха в сградата на Народното събрание (НС). Демонстрацията беше част от безсрочната акция на Николай Колев-Босия – обстрел на "народните избраници" с гнили домати.

За разлика от предишните пъти, когато известният дисидент беше сам, навръх 9 септември той получи подкрепата от няколко активисти на т.нар. Група за обществен натиск, сред които Манол Глишев, Кирил Чуканов, Димитрин Вичев, Георги Мишев и други.

Именно те бяха и сред хората, които униформените отведоха в столичното Първо РПУ, след като някои от главите лук и яйцата, които последваха доматите, уцелиха депутати и полицай. Впоследствие част от участвалите, включително Николай Колев, бяха задържани, въпреки недвусмисленото решение на съда по този казус отпреди два месеца.

През юни Софийският районен съд оправда Босия по обвинение в хулиганство заради предишно мятане на домати по Народното събрание. Съдебното решение обяви хвърлянето на домати по политици като форма на граждански протест.

"Примерите в световен мащаб за гражданско отношение към политиците като лица, които осъществяват определена политическа дейност, са безбройни. Затова мятането на домати по български политици според този съдебен състав е напълно допустима проява на изразяване на определена позиция към дадената дейност на този политик и съответният политик следва да приеме тази позиция, стига разбира се тези действия да не засягат, макар и по-високия, праг на чест и достойнство на дадения гражданин, който се занимава с политическа дейност", се казваше във въпросното решение на магистратите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?