Поредната идея за декларация в защита на медиците ни в Либия се провали

Поредната заявка на българският парламент, че ще излезе с официална декларация в защита на осъдените на смърт български медици в Либия претърпя провал в четвъртък.

Първоначално повечето политически сили в Народното събрание, в това число и управляващата партия на НДСВ, се консолидираха около необходимостта от документ, с който българските депутати да застанат категорично и твърдо зад тезата, че нашите медици са невинни . Идеята беше документът да бъде гласуван в пленарна зала и да стане реален факт още в петък. След консултации на специална работна, по настояване на управляващата партия, парламентаристите решиха да изчакат изясняване на ситуацията, а именно доколко са реални намеренията на Либия да наложи търговско ембарго над България. 

В късните часове на четвъртък външно министерство съобщи, че в разговор с посланика ни в ТриполиЗдравко Велев либийските власти са отрекли да са излизали с решение за налагане на търговски и икономически санкции над България.

След тази заявка от либийска страна, НДСВ даде заден ход и се отказа от подкрепа за обща декларация на НС, а без пълната консолидация по необходимостта от подобен документ, той няма да мине през пленарна зала. Тази уговорка на политическите формации по време на разговорите означава, че декларацията няма да се случи, въпреки категоричното "за" на "Демократи за силна България" и подкрепата на БСП.

Зам. председателят на царската парламентарна група Валери Цеков заяви пред Mediapool, че при това развитие на нещата декларация на НС вече не е необходима и по-скоро би влошила ситуацията. "Ако българският парламент се занимава със слухове, това означава принизяване ролята на тази институция. Освен това подобен документ вече създава сериозни рискове от влошаване на положението на нашите медици в Либия," категоричен беше жълтият депутат.

Все пак Цеков е поканил експерт от МВнР да участва на консултациите по декларацията в НС, уговорени за петък сутринта, където да да изрази експертно становище пред депутатите какви са рисковете от подобен документ.

От ДСБ обаче са категорични, че тази декларация на парламента трябва да стане факт. Основният аргумент, изтъкнат от Асен Агов, е че ще бъде грешен ход, ако сега НС се откаже или отложи излизане с декларация, защото по този начин ще стане участник в една игра на пускане на слухове сред либийската общественост, които впоследствие се опровергават тихомълком само пред нашите посланици. "Редно е Либия да излезе с публична декларация, с която пред целия свят да опровергае поредния слух, че ще ни налага ембарго," категоричен бе Агов пред Mediapool.

Засега и БСП са на мнение, че депутатите трябва да излязат с декларация. "Засега не виждаме причина да няма декларация," обясни говорителят на социалистите Ангел Найденов, но с уговорката, че трябва да бъдат отчетени всички мнения и последици от подобен документ. Ангелов акцентира на факта, че макар и повлияна последния слух за ембарго, инициативата не е била инспирирана пряко от този факт. "Имаше натрупване от знаци и претенции към България от либийска страна и в тази връзка трябва да има позиция на парламента," каза още Найденов, но също допусна възможността от втвърдяване на либийската позиция.

По-рано днес работната група изготви компромисен вариант на документа, компилирайки проектодекларациите на БСП и на ДСБ по въпроса. В него ДСБ се съгласиха на настояването на социалистите да отпадне текста,  в който се посочва, че държавният ни глава трябва да се отзове до края на май на поканата на либийския лидер Муамар Кадафи за посещение в Джамахирията.

Междувременно стана ясно, че до дни двама представители на президентството ще отпътуват за Триполи за среща в тамошните власти по случия с медиците.

На предварителните консултации, политическите партии в Народното събрание, с изключение на ДПС и Новото време, се обединиха около становището, че е крайно належащо българският парламент да излезе с официален документ, в който депутатите да изразят категоричната си убеденост в невинността на българските медици, осъдени на смърт от либийския съд. Поводът за това е ескалацията на политическия натиск от страна на Либия върху България заради процеса срещу нашите медици, след като по непотвърдена информация стана ясно, че Джамахирията се готви да наложи търговско ембарго на София.

В крайна сметка депутатите решиха в документа да залегне заявката на НС, че присъдата на медиците ни в Либия е несправедлива и правно и морално неоснователна. И леви, и десни изразяват категоричната си убеденост в невинността на българките. Те споделят възмущението на нашата общественост от политическата намеса в работата на либийския съд и заплахите за търговски санкции срещу България. Депутатите ще призоват институциите на Европейския съюз, правителствата и парламентите на страните членки в ЕС, както и Конгреса на САЩ да обвържат по-тясно развитието на отношенията си с Либия с искането за освобождаване на българските медици.

От ДСБ искат да се отправи и апел към либийския съд да не се поддава повече на политически натиск. В този проектодокумент се заявава още, че България ще работи заедно с ЕС за подобряване на здравната система в Либия, но отхвърла като правно и морално неоснователни исковете за парични компенсации от България за всяко от заразените със СПИН либийски деца.

От името на БСП Румен Овчаров подчерта, че преди да се гласува тази декларация всички институции на България трябва да предоставят пълна информация на парламента за хода на делото срущу българските медици и действията на странати ни в Либия. Той заяви, че се налага пълна координация на българските институции. Овчаров обаче коментира, че този акт на парламента е закъснял.

Валентин Василев от СДС подчерта, че такава декларация е крайно наложителна. След като искаме от европейските парламенти да подкрепят българските медици, редно е и българското народно събрание да стори това, заяви той. Дълго време разчитахме на тихата дипломация, но нещата ескалират с всеки месец, допълни синият депутат.

От името на Народен съюз Пламен Кенаров коментира, че един медицински проблем се е превърнал в правен, който пък от своя страна е станал политически и международен и вече е обвързан с атентата в Локърби, което е недопустимо.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?