Поредната жертва?

Поредната жертва?

От вчера не престават вълненията около изчезването и евентуалното намиране на един от основните свидетели по делото за убийството на Александър Литвиненко.

Първо агенциите съобщиха, че водещият се като експерт по руските тайни служби Евгени Лимарьов е бил видян за последен път в петък около дома си във френските Алпи, в градчето Клюз. От тогава той и семейството му изчезнали безследно. Ден преди това бившият офицер от руското разузнаване беше заявил пред медиите, че е получил заплахи за разправа и изказа опасения, че може да стане следващата жертва на акцията срещу противници на Кремълския режим.

Ще припомним, че Евгени Лимарьов бе човекът, който пръв съобщи за съществуването на организация на ветерани от руската Служба за външно разузнаване (СВР), от КГБ/ФСБ и от Спецназ, наречена “Чест и достойнство”. Шеф на организацията е бившият полковник от службите Валентин Величко. През 1989 след неколкогодишен престой под прикритието на търговски представител той е екстрадиран от Холандия за шпионска дейност. От там се прехвърля за известно време в берлинската резидентура на КГБ. Вероятно от онези години датира познанството му със служещия в Дрезден КГБ-ист Владимир Путин. Според “Таймс” сегашният руски президент е един от изявените почитатели на днешната организация на ветерана Величко.

"На мишените в стрелбището на спецчастите висяха снимки на Литвиненко"

Интересно съобщение направи известната руска разследваща журналистка Юлия Латинина пред микрофона на радиостанция "Ехото на Москва". То съвсем нагледно доказва, с каква омраза към Александър Литвиненко са надъхвани неговите бивши колеги по служба.

Латинина: “Помня как веднъж посетих стрелбището на една от спецчастите и останах поразена от видяното: на мишените висяха фотографии на Литвиненко и на Басаев. Забележителното бе, че имаше само една снимка на Басаев, а от Литвиненко висяха цели четири фотографии. Представяте ли си за какво съотношение на омразата говори това? Урокът, който може да си извлече всеки офицер на ФСБ е един: не смей да гъкнеш, защото за спецслужбите предателите, бегълците, преминалите на другата страна са по-ненавистни и от най-отявления враг. Така че това е един от основните мотиви, един от съвършено неизбежните мотиви за тяхното ликвидиране.”

Всички членове на “Чест и достойнство” се водят като пенсионери, а сдружението им официално се  занимава с мениджърски услуги, набиране и анализ на информация.  Според експерти обаче на практика организацията може да бъдат разглеждана като удължената ръка на руските тайни служби. Съществуването на “Чест и достойнство” създава определени удобства за Кремъл: от една страна с каквото и да се занимават здравеняците-пенсионери зад граница например, те си остават частни лица и формално не ангажират с дейността си службите. От друга – лоялността им към структурите на тайната власт в Русия не стои под съмнение и дава основание за разнообразни предположения.

В началото на декември Лимарьов обвини пред медиите “Чест и достойнство” в организацията на серия политически убийства. Той съобщи за наличието на смъртен списък с имената на противници на днешната Кремълска власт. На първо място в списъка на ветераните е бил Александър Литвиненко, на второ италианският експерт Марио Скарамела,  на трето самият Лимарьов. В четвъртък Лимарьов каза на пресконференция, че колата му е била разбита в Италия и са били задигнати ключовете на къщата му във Франция. “Монд” го цитира с думите, че сериозно се опасява, че е на ред като следващата жертва.

Вчера някои медии писаха, че френската полиция, под чиято охрана Лимарьов пребиваваше в Южна Франция започнала издирване на изчезналия, на жена му и на дъщеря му.

Но ето че нощес радио “Ехото на Москва” съобщи, че Лимарьов е открит. По-късно наистина радиото уточни, че е получен само имейл, изпратен от същия адрес, от който винаги изпращал писмата си. В мейла си той пишел, че се крие, но че е в постоянен контакт с френската полиция. Агенция АП обаче, която бе пуснала съобщението, че полицията го издирва, досега не е коригирала информацията си. Според руската радиостанция Лимарьов писал също, че в неделя бил дал интервю на  вестник “Монд”  и на френската телевизия. До сега обаче тези медии не съобщават нищо за такава среща.

Други материали от автора може да намерите на блоговете www.de-zorata.de и www.de-zorata.de/blog

Споделяне

Още от Свят