Поредни "амбициозни" смени в управата на "София тех парк“

В борда влязоха дъщерята на Янка Такева, бивш посланик и военен агент, както и юрист от Министерството на туризма

София тех парк засега не оправдава целите си

"София тех парк" отново е с ново ръководство, след като през март 2017 г. бе назначен 11-ия пореден за пет години нов борд на директорите на държавното дружество, което е призвано да развива развойните дейности и иновациите. С мотива изпълнение на  "амбициозни цели за развитие, които да допринесат за общото икономическо развитие на страната" и открити проблеми с оперативното управление на компанията, на 16 август общото събрание на акционерите е решило да отстрани Асен Ненчев, Натанаил Стефанов и Васил Караиванов. На тяхно място ще бъдат назначени Тодор Ангелов, Николай Андреев и Живка Такева-Първанова, съобщиха от Министерството на икономиката в четвъртък.

Предвижда се за изпълнителен директор да бъде избран Тодор Ангелов, който е дългогодишен юрист с опит в различни сфери. Той трябва да гарантира публичност, прозрачност и законосъобразност на вземаните решения, както и подготовката на нови тръжни процедури за привличане на инвеститори, пише в съобщението на ведомството. Втората му специалност по Европейска интеграция следва да гарантира и успешното интегриране на парка в международните среди и комуникацията по отношение на осигуряването на евросредствата за бъдещето развитие на компанията, допълва се в него.

Тодор Ангелов до момента е бил директор на дирекция "Административно-правно обслужване" към Министерството на туризма. Преди това е бил юрисконсулт към НОИ и към Столичната община.

В новия ръководен състав влиза и проф. Николай Андреев, който следва да съдейства за връзките с научните среди и осигуряване развитието на научно-изследователската и развойна дейност. Същият има значим дипломатически опит и ще съдейства и за контактите с чуждестранни партньори, посочват от икономическото министерство.

Проф. Николай Андреев е председател на Съвета на старейшините на ГЕРБ, физик по образование, бивш посланик в Ливан и агент на Военното разузнаване от 1970-те години на миналия век. До миналата година е бил в борда на друго държавно дружество - "Ел Би Булгарикум", съобщава вестник "Капитал".

Третият член на Съвета на директорите е Живка Такева, която е дъщеря на дългогодишната лидерка на Синдиката на учителите Янка Такева. От ведомството информират, че е дългогодишен заместник-областен управител на София.  Изпълнявала е функцията и на областен управител на София,  с което би допринесла за комуникацията на компанията с всички държавни органи, както и за бъдещото териториално разгръщане на парка, аргументират назначението от ведомството.

Според сайта на областната управа Живка Такева е магистър по " Стопанско управление " от Лесотехническия университет и е специализирала "Управление на предприятията" и "Инженерна педагогика". Има сертификати за управление на европейски фондове, била е главен експерт в дирекция "Култура" към Столичната община.

От ведомството посочват по повод смените, че "въпреки напредъка по отношение на привличане на инвестиции и осигуряване на бъдещи финансови постъпления, текущият мониторинг сочи забавяне в постигането на целите в няколко аспекта: по отношение на осигуряването на допълнителни  постъпления, необходими по предстоящи плащанията към контрагенти от системата на министерството; в постигането на целите в сферата на научно-изследователската и развойна дейност и разгръщане на дейността на "Сдружението за научно-изследователска и развойна дейност“; в събирането на вземания на компанията".

Налице са и някои констатации, свързани с оперативното управление на компанията, които са направени от вътрешни одитори на Министерството на икономиката и предстои да бъдат разгледани от АДФИ. Установени са проблеми, свързани с опазването елементи на техническата инфраструктура, посочват от Министерството на икономиката.

Ведомството допълва, че наличието на амбициозните цели по отношение на привличане на нови инвеститори чрез тръжни процедури, необходимостта от бързо осигуряване на свеж финансов ресурс и разгръщането на научно-изследователската и развойна дейност стоят в основата на решението за промяна състава на съвета на директорите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес