След като Украйна получи отсрочка за дълга и ценова отстъпка, определена като "капан"

Поредни безуспешни газови преговори между Киев и Москва

Продължават в режим на телефонни разговори

Поредни безуспешни газови преговори между Киев и Москва

И в сряда приключиха без успех поредните преговори между Брюксел, Москва и Киев по цената и доставките на руски газ за Украйна. Това съобщиха еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер и енергийните министри на Русия и на Украйна Александър Новак и Юрий Продан, които дадоха три отделни пресконференции от трибуната на Европейската комисия, в Брюксел, вместо да отговарят заедно на поредицата от въпроси.

Не е договорена нова среща, но по думите на Йотингер трите страни в преговорите остават в телефонна връзка в следващите дни. Еврокомисарят заяви, че не иска да предрича какво ще се случи, след като идния понеделник – 16 юни, в 10 часа изтече дадената по-рано през деня от "Газпром" поредна отсрочка за изплащането на дълга на "Нафтогаз" за доставени през 2013 и 2014 г. количества суровина.

Предишният краен срок за авансово плащане бе продължен до 10 часа на 10 юни, но все пак газът за Украйна не беше спрян, посочва Ройтерс. Изданието допълва, че от обема на доставките за Киев, с когото Москва е в конфликт след февруарското сваляне на правителството в Украйна и анексирането на Крим, зависи стабилността на износа на руския природен газ за Европа.

"Газпром" претендира, че "Нафтогаз" ѝ дължи 5.2 млрд. долара, но украинската компания признава само 2.2 млрд. долара от борча.

По-рано през деня стана ясно още, че Киев е отказал предложената от руската страна отстъпка в цената на газа от 100 долара за 1000 куб. м, която да бъде предоставена чрез намаляване на износните мита върху газа, които се определят от руското правителство. По думите на премиера на Украйна Арсений Яценюк, "ние тези руски капани ги знаем", тъй като Русия лесно може да преодолее поевтиняването на газа с промяна на постановлението за износните мита. Затова Киев настоява за конкретно изменение на формулата за образуване на цената на руския газ за Украйна.

Във вторник Продан заяви пред журналисти, че Киев не смята да плаща дълга си към "Газпром" за вече доставения газ, а Украйна ще чака изменението на условията по газовия договор. "Когато бъдат договорени цените, тогава ще представим конкретен график за изплащане на дълга", каза Продан, цитиран от "Комерсант". В сряда той посочи в Брюксел, че Киев ще продължи да плаща, но ще отнесе въпроса за цената до Арбитражния съд в Стокхолм и ще поиска определяне на "временна цена" на газа до произнасянето по иска.

Йотингер заяви, че не иска да предрича какво ще се случи след идния понеделник. Готови сме за всякакви варианти, заяви той.

Руският министър Александър Новак обясни, че Русия е предложила цената на газа за Украйна да е 385 долара за 1000 куб. м. като отстъпката се задейства със задна дата от 1 април 2014 г. Той настоя до понеделник да бъдат платени над 1.35 млрд. долара на "Газпром". Време е да приключваме вече с тези консултации, заяви той.

Продан от своя страна обясни, че Киев възприема всяка предложена досега от Русия цена като определена от правителството в Москва, което я прави непазарна и политическа. Преди това Яценюк каза, че ще настоява да се променят условията по договора на принципите на пазарните условия, а не чрез предоставяне на отстъпки. Според Киев пазарната цена е 268.50 долара за 1000 куб. м, по каквато получаваше суровината в първото тримесечие на 2014 г., но от април "Газпром" вдигна тарифата на 468.50 долара.

"Оставаме на същите позиции, на които сме били. Да се пренапише контрактът и да приемем пазарна цена", каза Яценюк.

Еврокомисарят Йотингер изрази мнение, че всяка цена под 385 долара за 1000 кубика газ изглежда пазарно основателна. Ако постигнем общоприемлива цена с ясен срок на действие, ще има сигурност при бъдещото планиране, допълни той. Йотингер поясни, че при преговорите цените са били от 286 долара до 485 долара. По неговите думи преговорите са засегнали три основни точки - цената на доставките; срока на действие на тази цена (поне 12 месеца); обеми на заплащаните доставки.

Преговорите са трудни, засягат милиарди долари и много важни части от руската икономика, както и държавния бюджет на Киев. Политическата обстановка не улеснява преговорите, заяви Йотингер. Ще опитаме да постигнем напредък в следващите 48 часа, ще държим връзка по телефона, макар хората нормално да не работят в почивните дни.

Преди това Йотингер заяви, че Еврокомисията може само да "мотивира" Киев да се издължи на Москва. "Аз съм само посредник. Не мога да настоявам, мога само да мотивирам", каза той.

Споделяне

Още от Бизнес