Поредни ГМО-протести ще съпроводят пленарното гласуване на закона

Гласуването на второ четене в пленарна зала на поправките в закона за генно-модифицираните организми (ГМО) в сряда ще бъде съпроводено с протести в София, Плевен, Пловдив, Русе, Велико Търново, Кюстендил и Рудозем, съобщиха организаторите на анти ГМО-акциите.

Представители на природозащитни и граждански организации продължават ада са недоволни от планираните корекции, независимо че НС вече прие забрана на освобождаването и

отглеждането на ГМО в околната среда. Според еколозите, в текстовете на закона има пробойни, които не удовлетворяват искането им България да бъде зона, свободна от ГМО.

Проблемът, според тях, е, че забраната няма да засегне разрешението за отглеждане от Европейската комисия генно-модифицирани организми на територията на ЕС.

По думите на Людмила Савева, представител на инициативен комитет на родители и граждани, не е определен ред, касаещ регистрирането на разрешените от ЕС два вида генетично модифицирана царевица и картоф Амфлора.

Така извън обхвата на закона остава отглеждането на ГМО с търговска цел на видовете, получили разрешение от друга страна-членка, поясни тя.

Искаме ясно и конкретно да бъде дефинирано, че се забранява всякакво освобождаване в околната среда за научни цели, както и всякакво отглеждане на ГМО, независимо дали те са получили разрешение, минавайки през българското Министерство на земеделието и храните или са стигнали до общоевропейско разрешение чрез друга страна-членка, каза Савева. Сред другите проблеми, които природозащитниците виждат в текстовете на закона е липсата на санкция за нарушителите на забраната за отглеждане на ГМО.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?