Дежа вю

Поредните експлозии подсетиха властта за утилизацията и законови промени

Министърът на отбраната Аню Ангелов

Поредните взривове в складове за боеприпаси очаквано активизираха наново говореното от страна на властта и наново повдигнаха темата за необходими законови промени, по-стриктен контрол на фирмите и по-бързото унищожаване на ненужните за армията боеприпаси.

От военното и вътрешното министерство съобщиха, че фирмата, стопанисвала гръмналите складове – "Берета Трейдинг", е била проверявана многократно и не са установени нередности.

На този фон обаче трима от пострадалите при взривовете разказаха пред Нова телевизия, че са се захванали с тази работа след едва 4-дневно обучение. Мъжете, които са настанени в Хирургичното отделение на болницата в Ямбол с леки наранявания, разкриха още, че месечните им заплати са 350 лева. Твърдят, че осигуровките на целия им екип са внасяни редовно. При постъпването на трима от тях в лечебното заведение обаче се оказало, че не са здравно осигурени.

Декларация на ГЕРБ след взривовете в Челопечене

3 юли 2008

ПП ГЕРБ изразява своето сериозно безпокойство от разтърсилото тази сутрин София взривяване на събраните в базата за утилизация в Челопечене боеприпаси. Този инцидент създаде не само опасност за столичани. Той е и поредният знак за неспособността на правителството да се справи адекватно с извънредни ситуации. Повече от час и половина държавните органи и специализирани институции не бяха в състояние да дадат адекватна информация за случващото се в кв. Челопечене. Неработещите специализирани държавни структури ескалираха гражданското напрежение и показаха неспособността си да овладеят дори информационно ситуацията.

Още


Разрешението за работа с боеприпаси се дава от междуведомствена комисия, в която влизат представители на МВР, МО, ДАНС и други ведомства. Комисията се създава със заповед на вътрешния министър. Работата с опасни материали е строго отчетна, като във всеки един момент дадена фирма трябва да знае какво количество муниции има в складовете и заводите ѝ и кой точно работи с тях.

Въпреки това обаче все още няма публично обявена информация колко и какви точно боеприпаси са се съхранявали в базата край Петолъчката.

Фирмата се е ползвала с доверие от военното министерство, след като е печелила поръчки за утилизация и по времето на бившия военен министър Николай Цонев и по времето на Аню Ангелов.

Фирмата е работила в складовете по унищожаване на боеприпаси от взривения през 2008 г. склад край Челопечене.

Дежа вю – законови промени

Военният министър Аню Ангелов реагира светкавично на поредния инцидент с боеприпаси на МО и часове след взривовете обяви, че предлага промени в Закона за боеприпасите и взривните вещества.

"Досега всичко, което остане от боеприпасите след утилизацията, трябва да се върне в Министерството на отбраната, което е безсмислица. Така ние изключвахме европейски фирми с далеч по-добри възможности в тази дейност да участват в наши конкурси. Промените ще влязат в закона между първо и второ четене в Народното събрание. С тях ще се даде възможност боеприпасите да се изнасят извън страната и да бъдат унищожавани в специални заводи", заяви министърът.

Регламентирането на участието на чужди фирми в конкурсите на МО за утилизацията до момента не е много ясно. Чужди фирми не бяха допуснати до конкурса за утилизация, за която бяха отпуснати по спешност средства след взривовете в Челопечене. Тогавашното ръководство на МО прие, че това противоречи на нормативни актове, според които боеприпаси, собственост на Българската армия, не могат да бъдат изнасяни зад граница.

Новото ръководство на министерството в лицето на Аню Ангелов обаче обяви, че това условия вече е отпаднало, а ресорният заместник-министър Валентин Радев съобщи, че в новия конкурс ще бъдат поканени и чужди фирми.

Сега обаче стана ясно, че са необходими нови промени, които да допуснат чуждите фирми до конкурсите на МО за утилизация.

Самата утилизация в МО зацикли много сериозно. По време на управлението на ГЕРБ МО обяви конкурс за утилизация на стойност 1.3 млн. лева, който бе спечелен от две фирми – "Дунарит" и "Берета Трейдинг".

За да се стигне обаче до това класиране, се мина през едногодишна епопея. Това бе вторият обявен конкурс, след като бе анулиран първият, за който бяха предвидени около 1.3 млн. лева и останаха много неясности.

Без виновни след серията взривове през последните години

Въпреки поредицата взривове в складове за боеприпаси, до момента няма установени виновни за тях.

Само преди няколко месеца се взривиха складове на фирма ЕМКО ЕООД в село Ловнидол, община Севлиево. През ноември миналата година взривовете продължиха няколко дни, но нямаше пострадали.

През февруари миналата година пък четирима души пострадаха при експлозия в завода за боеприпаси ”Миджур” в монтанското село Горни Лом.

Предишният сериозен инцидент с взривове в складове за излезли от употреба боеприпаси стана през лятото на 2008 година в Челопечене.

В сряда говорителят на Военноокръжна прокуратура - София Елин Алексов съобщи, че разследването на взривовете в Челопечене още продължава. Той допълни, че до края на август трябва да е готова назначената комплексна взривотехническа и пожарна експертиза.

"Ако се установи виновно поведение на длъжностни лица, съответно ще се пристъпи към повдигане на обвинения. Допускам вероятността да се установи и да не се установи наличието на виновно поведение. При едно голямо струпване на остарели боеприпаси съществуват и физически възможности да се получат такива инцидентни самозапалвания. Едно досъдебно производство може да бъде приключено по два начина - с прекратяване поради липса на престъпление или с обвинителен акт за този, който е извършил деянието, което е престъпление, да бъде внесено в съда", обясни Алексов пред БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?