Поредните размествания в МВР търсят "европейския облик" на полицията

Поредните размествания в МВР търсят "европейския облик" на полицията
Поредните размествания на структури в МВР са на път да станат факт, след като в сряда парламентът гласува на първо четене промените в закона за ведомството. Те не се окончателни, но едва ли ще има сериозни разлики при окончателното приемане на текстовете.

С приетите промени се закрива Главна дирекция досъдебно производство, а разследващите полицаи минават към криминалната полиция. Вносителят на това "рокадо" – Министерският съвет, го мотивира с твърдението, че така ще повиши ефективността на досъдебното производство и ще оптимизира дейностите на административни дирекции. Към криминалната полиция ще бъде създадено и методическо звено, което щяло да има "функции над цялата наказателно-процесуална дейност".

Разследващата полиция в страната трябва да добие европейски вид, коментира вътрешният министър Цветанов. С предложеното изменение целим да се подобри работата на разследващите полицаи, както и да създадем работна среда между дознателите и полицаите от охранителната и криминалната полиция, посочи министърът.

По думите му това трансформиране на досъдебното производство ще даде възможност за по-добра оперативност.

Не може да не се отбележи обаче, че вече четвърта година трима различни министри на вътрешните работи правят отчаяни опити да накарат дознателския апарат в МВР да работи ефективно. Досегашните основни пречки затова бяха изключително ниските заплати, лошата техническа обезпеченост и огромното натоварване заради непопълнения щат. С административното преместване на дознателския апарат до момента е доказано, че тези проблеми няма да се решат. Цветанов обаче очевидно не смята така.

Трябва да върнем националната полиция, защото с нейното закриване и създаването на подструктури се получи разпиляване на време и липса на централизиран подход, коментира той и добави, че ще има звена от разследващи полицаи в дирекциите "Борба с организираната престъпност" и "Гранична полиция". По този начин ще профилираме дейността на служителите в граничната полиция, посочи министърът.

С предложените промени ГЕРБ изпълнява 85 процента от поетия ангажимент в предизборната си програма за опитимизиране работата на МВР, отбеляза вицепремиерът.

По повод обединяването на дирекциите "Гражданска защита" и "Пожарна безопасност и спасяване" той посочи, че през последните 12 месеца структурните промени са постигнали оперативност и по-добра възможност за контрол. Министърът добави, че въпреки предвиденото обединение, ще се запази идентичността на всяка от двете дирекции. Няма да се вземат функциите от едната, за да се прехвърлят на другата, отбеляза Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България