Поредният опит за референдум за изгарянето на столичния боклук върви към провал

Поредният опит за референдум за изгарянето на столичния боклук върви към провал

Поредният опит за организиране на местен референдум за изграждането на инсталация за производство на ток и парно от гориво от отпадъци в София върви към провал. Предложението за допитването е на съветниците от "Демократична България" и на независимия общинар Борис Бонев. То едва ли обаче ще събере нужната подкрепа в Столичния общински съвет. Това показа първото гласуване на предложението в комисия – тази по инженерна инфраструктура.

Срещу местния референдум гласуваха съветниците от ГЕРБ и ВМРО, а от БСП се въздържаха.

Както и при предходните опити за прокарването на решение за референдум за изгарянето на боклука, аргументите на вносителите са, че инсталацията ще води до замърсяване на въздуха в столицата, документите за нея не се предоставят на обществото, цената на проекта е прекалено висока и инвестицията може да се използва за газифициране, а изгарянето на отпадъци противоречи на политиката на Европейския съюз за кръгова икономика и рециклиране.

От ГЕРБ и ВМРО обаче не виждат проблем в екологичността на бъдещата инсталация. Идтъкват, че тя е одобрена от Европейската комисия и е част от цялостната система за третирането на столичните отпадъци. Освен това изграждането на когенерацията ще доведе до по-малко разходи за общината, която сега плаща за изгарянето на горивото от отпадъци на частни компании. Ще намали и разходите на столичното парно за газ, както и за въглеродни емисии, което пък може да задържи цената на топлоенергията.

От БСП отново заявиха, че не са съгласни с мястото за изграждане на инсталацията – на площадката на ТЕЦ "София", но смятат, че съоръжението трябва да бъде направено. От години социалистите предлагат когенерацията да бъде направена близо до завода за отпадъци до село Яна, за да не налага горивото да се транспортира с камиони из София. Решението за мястото за построяване на инсталацията обаче беше гласувано преди години от общинския съвет.

Това е третият опит за организирането на допитване по темата. Първите две бяха отхвърлени от общинския съвет. Последният неуспешен опит е от 2018 г., когато 15 общинари от БСП, ДСБ и "Политическа група 5" вкараха въпроса за обсъждане в съвета.

В момента Столичната община плаща за оползотворяването на RDF горивото, което произвежда заводът за боклука, на две централи свързани с Христо Ковачки – ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация Сливен", както и на циментовия завод "Холсим". Това ще продължава до евентуалното изграждане на инсталацията на "Топлофикация - София".

Проектът трябва да бъде финансиран и от еврофондовете. Цялата сума за изграждането на инсталацията е около 370 млн. лева. Европейското финансиране за него вече беше одобрено от ЕК. Все още обаче не е обявена поръчка за избор на строител на инсталацията.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?