Поредно дело на "Новера" срещу Столичната община

"Новера" ще заведе второ дело в рамките на последния месец срещу Столичната община като този път претенцията на бившия концесионер на чистотата е за неплатени суми в размер на 6.4 млн. лева. В края на февруари фирмата внесе съдебен иск и за това, че общината не им актуализирала цените с 33 на сто, както било по договор и претендира за 0.5 млн. лева обезщетение заради "ниските" си тарифи.

В съобщение до медиите от "Новера" посочват, че на 21 март е изтекъл последният срок за изплащането на 6.4 млн. лева за вече извършени и фактурирани дейности по почистването на София. Столичната община обаче не е предприела нищо за тяхното погасяване, въпреки изпратените предупредителни писма.

"Столична община затвърди тенденцията от последните месеци за умишлено бавене на плащанията за извършена дейност, което доведе до спиране на работа от компаниите на 6 март и по-късно бе използвано като претекст за едностранно и необосновано прекратяване на концесионните договори. С оглед на казаното до тук, фирма "Новера" има пълното право да защити правата си по съдебен път", се казва в отвореното писмо на "Новера".

От своя страна зам.-кметът по финансите Минко Герджиков заяви, че срокът за изплащането на тези суми все още не е изтекъл.

"Посочените от "Новера" като неплатени 6.4 млн. лева ще бъде изваден изплатеният аванс по концесионните договори на "ДИТЦ" и "Чистота-София" за март - в размер на 800 000 лева, и до 27 март останалата част ще бъде изплатена на "Новера", каза Герджиков, цитиран от БТА.

Според него срокът за плащането на сумите не е изтекъл, защото в общинската администрацията констативните протоколи за извършената работа през февруари са постъпили едва на 6 март. По думите му фактурите са постъпили след средата на този месец, а кметската администрация е имала два дни да провери дали те са коректни.

"От този момент тече петдневен срок за изплащането им", каза още зам.-кметът.

Очаква се в близкия месец "Новера" да заведе и трето дело срещу Столичната община заради едностранно неправомерно прекратяване на концесионния договор. От дружеството вече дадоха ясни заявки в тази посока, но не са обявили за какви пропуснати ползи и нанесени щети биха претендирали.

Споделяне

Още от България