Поредно дело срещу шеф на Държавния резерв влезе в съда

Очакваният обвинителен акт срещу бившия директор на Държавния резерв Димитър Димитров вече е в съда, съобщиха пред Mediapool от прокуратурата в понеделник. Според държавното обвинение за деветте месеца начело на резерва (септември 2005 г. – юни 2006 г.) Димитров е ощетил държавата с 121 млн. лв. Той ще отговаря за редица престъпления - пет са по служба, две за безстопанственост, а други две за неизгодни сделки. Пред съда освен него ще се изправят и главният счетоводител Красимирка Борисова и контрольорът Христо Горанов.

Димитър Димитров бе отстранен от поста по изричното искане на вицепремиера от ДПС Емел Етем, отговаряща за резерва. Тя се мотивира с проверка на Инспектората към Министерски съвет, който констатира нарушения на бюджетната дисциплина. Димитров, който бе сложен на поста от НДСВ, до днес твърди, че Етем го уволнила, защото се е опитал да спре източването на резерва чрез верига от фирми, близки до ДПС. 

Преди месец Димитров обяви от ефира на Нова телевизия, че небезизвестният бизнесмен Мирчо Петков – Циганина, смятан за близък до ДПС и емблематичния  “обръч от фирми”, е платил два подкупа на обща стойност от 2.3 млн. лв. на зам.-главния прокурор Христо Манчев за различни “услуги”.

Тогава главният прокурор Велчев съобщи, че по твърденията на Димитров ще бъде образувана проверка, а Христо Манчев се закани да съди о. р. генерала за клевета.

От телевизионния ефир Димитров обясни, че изнесените данни се базират на документ, в чиято автентичност той бе сигурен. Става дума за протокол от 29 май 2004 г. от работна среща на Мирчо Петков с руска фирма, на които дължал 22 млн. долара. В него били записани обясненията на Петков защо се бави с плащанията към руските партньори, и оправданията му, че имал прекалено големи харчове, за да си осигури “сериозни и стабилни политически контакти и позиции” и да продължи да извършва доходоносни сделки с Държавния резерв. 

Според написаното в протокола, Мирчо Петков обяснявал на руските си партньори, че платил 1 млн. лв. Йовчо Йовчев да бъде назначен за директор на резерва, толкова му струвало и назначаването на Нихат Кабил за министър на земеделието. И докато първият е подсъдим за крупни злоупотреби със стоки от резерва, вторият работи усилено за българското земеделие, особено след присъединяването на страната ни в ЕС.

Сред мотивите за освобождаването на Димитър Димитров от директорското кресло на Държавен резерв бяха нарушаване финансовата дисциплина, сключвайки договори, които неколкократно надвишавали бюджетните приходи.

Димитров, който се подвизава на свобода срещу 10 000 лв., в понеделник се яви като свидетел по делото срещу един от предшествениците си – Станислав Копаров. Пред магистратите той заяви, че когато поел резерва, заварил огромни загуби от съхраняването на въглища в много различни складове.

След като обвинителният акт срещу Димитров е внесен, остава съдът да насрочи първото заседание по процеса.

Споделяне

Още по темата

Още от България