Поредно дело срещу Софиянски насрочено за четвъртък

Софийският градски съд ще гледа в четвъртък делото срещу столичния кмет Стефан Софиянски, обвинен за длъжностно престъпление във връзка с изграждането на бизнесцентър на ул. "Гурко"1.

През юли 1997 г. Столичният общински съвет е разрешил на общината да участва с 34% в търговско дружество "Гурко-1" АД за застрояване на мястото на столичната библиотека. Съучредители са БСК и дружество "Риалити" ООД. Докладната записка за създаването на дружеството е на Софиянски.

През 1998 г. Софийският градски съд регистрира ново АД - Бизнесцентър Гурко 1". Неговата цел е изграждане и експлоатация на бизнесцентър - сега Гранд хотел София.

В края на същата година СОС решава да увеличи капитала на новото дружество. От страна на общината в него трябва да се апортира незастроен парцел на мястото на старата библиотека. Според оценка на вещи лица тази вноска е за 1 724 720 000 неденоминирани лева.

Общината обаче не внася правото на строеж и незавършеното строителство като апорт. Тъй като правото на строеж е по-скъпо от терена, а оценката на парцела не го включва, общината е ощетена като акционер. Според обвинението това е дало отражение върху цената на акциите на "Бизнесцентър Гурко 1", тъй като то е станало титуляр и на дадените на общината разрешителни за строеж. Така компания НИКМИ, която вече държи 66% от капитала на "Бизнесцентър Гурко 1", е облагодетелствана, смятат прокурорите.

Щетата за общината е за около 1 035 000 000 неденоминирани лева.

През април 2001 г. кметът е предложил на СОС да се направи оценка на акциите на общината в АД след искане на "НИКМИ" да ги купи. Назначената от Софиянски комисия за оценка на акциите заключава, че те струват 2 984 000 лева, но е договорена цена от 3 191 357 лева, която да се плати до половин година. Това не става и Софиянски възлага да се актуализира оценката през януари 2003 г.

Според оценителите акциите струват вече 2 673 804 лева, но продажната цена не бива да е по-малка от вече договорената 3 191 357 лв. Сделката е направена на по-ниската цена, в резултат на което общината е ощетена с още 517 хил. лв., твърди обвинението.

Софиянски обаче смята, че е действал, без да нарушава законите и всяка негова стъпка е била санкционирана от СОС.

Столичният кмет се разследва за четири случая - освен за бизнесцентъра на ул. "Гурко", за бизнесцентър "Милениум", за сделката за Халите, и от вторник тази седмица - за провалената продажба на терен в местността "Погребите" в Южния парк.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?