Поредно опипване на почвата за вдигане на данъците

Поредно опипване на почвата за вдигане на данъците

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова се обяви "за промяна във философията на събиране на приходите у нас чрез преразпределение на част от данъчната тежест към преки данъци". На практика зад тази формулировка се крие чисто и просто увеличаване на облагането, нещо, за което и премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков се кълнат, че няма да стане. Или поне "засега" няма да стане.

"Въпросът дали да се вдигат преките данъци, ще бъде дискутиран наесен", заяви Стоянова, която е депутат от управляващата партия ГЕРБ, пред Дарик радио в събота.

"Трябва да кажа, че през 2008 г., която беше най-добрата година по отношение на приходите, имахме брутен вътрешен продукт малко по-висок от този, който очакваме сега. Но 87% от БВП беше формиран от внос", обясни тя. "Сега, през 2010 г., очакваме 56% да бъде от вноса. При една ориентирана към косвени данъци, акцизи и ДДС система е явно, че ще има срив на данъчните приходи", каза Стоянова.

Тя съобщи, че се мисли в посока "промяна на философията за събиране на данъци, тъй като косвената система не може да работи в такава икономика, каквато е българската днес".

"Може би ще се наложи вдигане на данъците. Детайлният анализ трябва да каже, ако се стигне изобщо до необходимостта да се вдигат данъци, кои са данъците, които наистина биха отговори", каза тя.

Според нея решението дали ще бъдат вдигани данъците ще бъде взето, когато стане ясно дали при тази структура и равнище на данъчната ни система ще можем през 2011-2012 г. да покриваме разходите си.

Менда Стоянов косвено атакува плоския данък, като заяви, че в Европа нямало по-ниска ставка на плоския данък от нашите 10 на сто. По думите ѝ в Словакия тя е 14%. Въпрос на разчети било дали и у нас плоският данък да не стигне това равнище. Имущественият данък също бил много нисък, смята тя.

Че ще се стигне до вдигане на данъците най-късно от началото на следващата година, предупреждават и от лявата, и от дясната страна в парламента. Според икономисти предвиденото в актуализацията на бюджета увеличение на разходите за сметка на фискалния резерв няма да доведе до друг ефект, освен до неминуемо вдигане на данъците, за да се върже догодина бюджетът.

Споделяне

Още от Бизнес