Поредно правителство обмисля как да принуди неосигурените да си плащат лечението

Болниците ще си търсят чрез съдия изпълнител парите от пациентите

Таня Андреева, сн. БГНЕС

Поредно правителство се захвана да обмисля мерки, с които да принуди неосигурените пациенти да си плащат лечението, когато не са приети по спешност. Всички досегашни опити за намаляване броя на неосигурените пациенти удряха на камък, а предприеманите и обсъждани мерки се оказваха неприложими или безрезултатни.

Здравният министър Таня Андреева съобщи в четвъртък, че по последни данни неосигурените са 1.2 млн. души, като сред тях има хора, които имат възможност да си платят здравните осигуровки, но не го правят, защото са недоволни от системата или по други причини.

“Това е огромен ресурс, не е справедливо да плащаме всеки месец определена сума, а те - нищо и накрая да се ползваме от едни и същи права. Те имат възможност да плащат всеки месец между 16 и 20 лева или накрая да плащат с хиляди, защото медицинската дейност е скъпа, а и лекарският труд не е остойностен, както е направено навсякъде по света“, заяви Андреева.

До момента не е ясно колко точно са хората, които имат възможност, но не плащат здравни вноски. Основната група неосигурени обаче са безработни и работещи на черно, както и живеещи в чужбина.

Здравнонеосигурени са хората, които имат три или повече неплатени месечни здравни вноски за период от 36 месеца. За да възстановят правата си, те трябва да платят всички неплатени вноски накуп, така че да не дължат нищо за последните три години.

Сега неосигурени прибягват до издължаване накуп, когато им се налага по-сериозна планова операция, тъй като плащането на вноските би им излязло по-евтино от плащането на лечението.

Андреева коментира, че много болници поемали здравно неосигурените на свой гръб и след това няма как да си възстановят разходите за лечението им. Обмисля се занапред болниците да си търсят дължимите суми от пациентите включително чрез съдия изпълнител, ако отказват по друг начин.

"Не може да накараме насила хората да си плащат осигуровките или както се е правило едно време - да им прибираме личните документи. Трябва да е записано ясно в закона, след което по съдебен ред болниците да си търсят правата. Няма да се посяга към имоти, а болниците чрез съдия изпълнител ще си търсят средствата.“, каза Андреева.

Това не са първите опити да бъде намален броят на неосигурените пациенти, но предприеманите досега мерки се оказваха безрезултатни. За последно здравният министър в правителството на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи имоти и коли да могат да се продават само срещу платени здравни вноски, но идеята ѝ в крайна сметка беше отхвърлена от мнозинството след негативните обществени реакции и съмненията, че подобна мярка е противоконституционна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?