Поредно рекордно повишаване на радиационния фон край Фукушима 1

Рекордно повишаване на радиационния фон в дренажен канал на авариралата през март 2001 г. атомна централа Фукушима 1 отново породи безпокойството на японците, предаде ДПА. Компанията оператор на централата ТЕПКО съобщи, че е регистрирана бета радиация от рекордните 140 000 бекерела на литър в сравнение с предходния ден, когато беше отчетено 59 000 бекерела на литър.

Покачването на радиацията вероятно е предизвикано от това, че неотдавнашните проливни дъждове, причинени от мощен циклон, са завлекли заразена с радиация почва в дренажния канал.

През уикенда се очаква два нови тайфуна да се доближат до Фукушима. Това принуди Японската агенция за ядрена безопасност да одобри плана за преместване на токсична вода в три подземни басейна на атомната централа.

Дренажния канал е разположен близо до резервоари за съхранение на силно рдиоактивна вода от трите ядрени реактора, които пострадаха най-тежко от катастрофалното земетресение и най-вече последвалото го мощно цунами от 11 март 2011 г.

ТЕПКО така и не успява да се справи с токсичната вода в централата, тъй като непрестанно влива в трите реактора нова вода, за да ги държи охладени. Попаднала там водата отново се заразява.

През август около 300 тона заразена с радиация вода изтече от резервоар за съхранение и част от нея може и да е достигнала до океана, посочи ТЕПКО.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят