Поредно убийство на невъоръжен чернокож от полицай в САЩ

Полицай застреля 34-годишен невъоръжен чернокож в град Финикс, щата Аризона, вземайки го за търговец на наркотици, съобщиха световните агенции.

Полицията във Финикс посочи в комюнике, че инцидентът станал на 2 декември, когато полицаят задържал Ръмейн Брисбън, баща на четири деца и поискал да види съдържанието на джобовете му. Брисбън се опитал да избяга, отказал да се подчини на заповедите на 30-годишния полицай, чието име не се съобщава, но се уточнява, че има 7-годишен стаж.

Когато двамата се сборичкали, полицаят напипал в джоба на Брисбън предмет, приличащ на пистолет и открил стрелба. Чернокожият бил улучен от куршума в гърдите и починал на място. В показанията си полицаят заявил, че бил сигурен, че е напипал оръжие и че животът му бил в опасност.

След обиск на автомобила на убития, полицията открила марихуана и автоматичен пистолет.

Стотици афроамериканци излязоха по улиците на Финикс на протест срещу полицейския произвол. Те настояват да бъде съобщено името на офицера, разстрелял Брисбън и да бъде изправен пред съда.

Инцидентът стана на фона на вълна от протести, свързани с убийствата на други двама невъоръжени чернокожи при подобни обстоятелства. И в двата случая полицаите избегнаха наказание.

Споделяне

Още от Свят