Поредно вето: Президентът върна поправките в Закона за отбраната

Радев не приема висшите военни да бъдат представяни пред парламента

Поредно вето: Президентът върна поправките в Закона за отбраната

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане промените в Закона за отбраната, които завишават изискванията за заемане на поста "постоянен секретар на отбраната" и въвеждат изискване новоназначените висши военни да бъдат представяни пред парламента.

Според Радев въведените нови, завишени и кумулативно приложими изисквания за длъжността "постоянен секретар на отбраната“ няма да преодолеят съществуващите неясноти и непълноти в законовата уредба и създават условия за дискриминация спрямо редица категории лица.

"Новите изисквания не са гаранция за по-висок професионализъм", посочва Радев, чиято кариера е минала в армията и допреди година беше командир на ВВС.

Постоянният секретар на отбраната е най-висшият държавен служител в министерството. Той е с четиригодишен мандат и разполага с широки правомощия по отношение на бюджета, изпълнението на различни проекти, кариерното развитие в администрацията и други.

Радев не приема и промените, според които след новоназначените висши военни ще бъдат представяни от министъра на отбраната или негов заместник пред депутатите от парламентарната комисия по отбрана.

Според Радев това "не намира опора в Конституцията и нарушава баланса между органите за ръководство на отбраната", тъй като според основния закон удостояването с висши военни звания е правомощие на президента по предложение на правителството.

"Представянето пред Комисията по отбрана, след като е изпълнен фактическият състав на удостояването с висше военно звание, създава усещането, че е самоцелно и единствено провокирано от факта на издадения указ. Освен това законът не дава отговор на въпроса дали при всяко удостояване с висше офицерско звание на един и същи офицер следва да се прави такова представяне. Това може да доведе до практическото обезсмисляне на разпоредбата, ако е необходимо отново да се представят вече представени лица", посочва държавният глава.

Според него "тази неясна разпоредба, в която трудно се разпознава вложеният смисъл, не допринася за утвърждаването на правовата държава и крие риск от политизиране на висшия команден състав на Въоръжените сили".

Първоначално управляващите имаха идея кандидат-генералите ще бъдат изслушвани от депутатите преди да бъдат назначавани, но след острата реакция на президента те се отказаха от нея. Радев обаче не приема дори възможността висшите военни да минават опознавателно през парламента.

В началото на мандата си Радев наложи вето върху Закона за концесиите, гласуван в последните дни на миналия парламент. След това той върна и поправките в Закона за опазване на околната среда, съкращаващи обжалването на оценките за въздействие на стратегически важни инвестиционни проекти върху околната среда само на една инстанция. И двата пъти ветото на президента бе преодоляно от парламентарното мнозинство.

В същото време Радев пусна въпреки призивите за вето спорни промени в Закона за съдебната власт и НПК.

Споделяне

Още по темата

Още от България