Поредно заседание на комисията Янев без решения и с медиен цирк

На второ поредно заседание народните представители от комисията за корупция по високите етажи на властта, председателствана от независимия депутат, лидер на РЗС, бивш земеделец и първи враг на Бойко Борисов и настоящ консерватор и поддръжник на премиера Янев Янев, не решиха дали да разсекретят документите по казуса "Белене". За сметка на липсващите решения обичайните изказващи се Мая Манолова и колегата ѝ Янев за пореден път зарадваха медиите с "атрактивните" си изказвания.

На своето закрито заседание в четвъртък парламентаристите не са стигнали до решение дали да бъдат разсекретени документите от Висшия съдебен съвет (ВСС), които Янев изиска малко след като комисията беше създадена.

По повод искането му да бъде свален грифа от прекратената преписка на ВСС за проекта "Белене" народният представител от БСП Мая Манолова каза, че БСП не е против, но предложението е било написано "толкова правно неграмотно, че Янев не е могъл да убеди юристите от ГЕРБ да го подкрепят".

Според лидера на РЗС документите, чието разсекретяване той иска, са "изключително сериозни", могат да обърнат процесите в страната и да се види, че по време на тройната коалиция е имало паралелна държава. Тя, по думите му, е работила само и единствено за обръчи от фирми. Янев се закани, че на следващото заседание ще поиска допълнителна информация от прокуратурата за прекратени досъдебни производства по отношение на фирми около Румен Овчаров.

Съставът на комисията, доминиран от ГЕРБ, и в четвъртък не е обърнал внимание на сигналите, внесени от депутати и общински съветници на БСП за корупция в Министерството на земеделието и други структури на централната изпълнителна власт, както и в Столичната община. От лявата опозиция възразиха, че винаги се намират всевъзможни причини сигналите срещу днешната власт да се отклоняват и така тази комисия се обезсмисля. Според Манолова тя би имала смисъл, ако се занимава с корупцията на днешния ден, но явно целта е да се прикриват тези сигнали срещу ГЕРБ.

"Комисията на Яне Янев изпълнява политическа поръчка да се прикрива днешната власт и да се хвърля помия върху предишното управление. Обяснимо е защо Янев се е наел да изпълнява тази поръчка - гони си политическите дивиденти, получава медийно внимание и трибуна. Ясно е защо ГЕРБ участва в този цирк - да отклоняват вниманието на хората от реалните проблеми", коментира Манолова.

Споделяне

Още от България