Поредно знаковото дело се срина пред спецсъда

Дори бивш съюзник на Цацаров във ВСС не може да разбере какво работи прокуратурата

Иван Тотев, снимка БГНЕС

Спецсъдът прекрати делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, който е обвиняем за злоупотреби по проекта за изграждането на пловдивския зоокът. Освен Тотев, прокуратурата привлече към наказателна отговорност заместника му Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев. Специализираният наказателен съд прие, че обвинителният акт е неясен, нелогичен и неподкрепен с факти.

"Прокуратурата не е изпълнила задължението си да представи пълно и състоятелно логично правно заключение", обяви съдията по делото Даниела Костова, която преди по-малко от година бе част от магистратите, които подкрепяха неотлъчно главния прокурор Сотир Цацаров във Висшия съдебен съвет.

Съдия Костова обясни, че обвинителният акт за зоокъта е написан достатъчно неясно, че да не се разбере с кои точно действия подсъдимите са извършили престъплението, за което са обвинени. Тя допълва, че не става ясно дали има някакво реално плащане по въпросната обществена поръчка, което би довело до нанесена щета на общината.

През ноември миналата година влязоха в сила спорните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, който възложиха на спецсъда да гледа всички дела за корупция по върховете на властта. Главният прокурор бе един от най-големите застъпници за тази т.нар. реформа. Основният аргумент бе, че Софийският градски съд твърде често прекратява знаковите дела и така бламира прокуратурата в борбата срещу корупцията.

Механичното прехвърляне на делата от градския съд в спецсъда очевидно не решава този проблем. Само за няколко месеца спецсъдът прекрати редица знакови дела, включително това срещу бившата съдийка Румяна Ченалова, делото "Дянков, Трайков, Прокопиев" за ЕВН, делото срещу Румен Овчаров, делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров и др.

Това води до извод, че или прокуратурата е неспособна да работи професионално по повечето знакови дела, или че значителна част от тях започват с единствена цел да се ударят определени публични фигури. Не е изключено да става дума и за двете.

По делото срещу Иван Тотев наблюдаващият прокурор Димитър Петров коментира, че ще протестира решението на съда. Според него съдия Даниела Костова е преписала определението за прекратяването на делото на Окръжния съд в Пловдив. Това е съдът, в който Сотир Цацаров ръководеше преди да стане главен прокурор. Окръжният съд прекрати делото в края на септември 2017 г. и процесът бе прехвърлен в спецсъда в София заради промените в НПК.

По делото за зоопарка прокуратурата твърди, че Иван Тотев е нарушил служебните си задължения, сключвайки договор след пряко договаряне с изпълнителя "Запрянови 03". Твърди се, че това е станало в нарушение на Закона за обществените поръчки. Процедура е проведена, без да е одобрен идеен инвестиционен проект. Липсвала и стойностна сметка за проекта. За зоокъта не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж.

Законовите изисквания не са били изпълнени и към момента на сключването на договора с фирмата. Прокуратурата смята, че Иван Тотев е допуснал всички тези нарушения, за да осигури облага за "Запрянови 03" ООД в размер на близо 690 хиляди лева.

Димитър Кацарски и Димитър Колев са предадени на съд като помагачи на кмета.

Обвинението твърди, че те са улеснили Тотев при извършване на престъплението.
Заместник-кметът Димитър Кацарски е бил назначен от Иван Тотев за председател на комисията за провеждане на процедурите за избор на строителя на зоопарка. Именно Кацарски е предложил на Тотев откритата процедура по Закона за обществените поръчки да бъде прекратена и да се премине към пряко договаряне без обявление.

Димитър Колев ще отговаря пред съда, защото е сключил договор с консултант и строителен надзор по проекта без район "Западен" да е възложител на поръчката. Така районният кмет е дал възможност на Иван Тотев да даде началото на строителството.

Заради повдигнатото му обвинение кметът бе за кратко отстранен от поста си с решение на Пловдивския окръжен съд, но после бе върнат от апелативните магистрати. След поредното прекратяване на процеса Иван Тотев отказа да коментира.

Споделяне

Още от България