Поредното действие от гръцката драма

Поредното действие от гръцката драма

Какво донесоха разговорите на гръцкия премиер Самарас с Меркел и Оланд? Нищо ново и нищо конкретно, се казва в коментар, публикуван в неделя от Дойче Веле. Гърция трябва да остане в еврозоната. Допълнителни помощи няма да има, а решенията ще бъдат взети през септември.

Еврозоната няма да остави Гърция да банкрутира. Още не. Разговорите между Ангела Меркел, Франсоа Оланд и гръцкия премиер Андонис Самарас са само пролог към дълги и вече додеяли на хората преговори. Поне до средата на септември ще бъдем принудени да гледаме това поредно действие от гръцката драма.

В средата на септември германският конституционен съд ще реши дали ще бъде създаден планираният постоянен Европейски спасителен механизъм. Той е основен стълб на спасителната концепция на европейците. Механизмът ще бъде използван, за да се предотврати ефектът на доминото да засегне също Испания, Италия и Франция. Затова и решенията за Гърция няма да бъдат взети днес или утре, а чак през септември.

Неслучайно "тройката" ще представи решаващия си доклад за Гърция едва в средата на септември. Дори и със спасителния фонд и масираната интервенция на ЕЦБ финансовите и политически последици от евентуално излизане на Гърция от еврозоната не могат да бъдат пресметнати. Ето защо този път ЕС няма да остави Гърция да фалира. И този път!

Ново начало?

Повечето експерти са единодушни, че гръцката драма не може да продължава така до безкрай. Икономическата сила на страната продължава да спада. Стопанският ръст и икономиите не могат да спасят Гърция от лавината дългове. Затова ЕС и МВФ явно няма да могат да минат без ново опрощаване на дълговете, за да бъде положено ново начало.

Опрощаването на дългове ще струва и на германския данъкоплатец милиарди, но все пак е по-евтиният вариант в сравнение с държавния банкрут. Обещанието на гръцкия премиер Самарас, че отговаря лично за изплащането на помощните кредити, можем да окачествим като добър пиар-ход.

Досега Самарас така и не успя да представи пакет за икономии в размер на 11.5 милиарда евро, както обеща още през март. Неговото правителство е под засилен натиск от страна на опозицията, която вече се въоръжава за нови протести.

На Гърция може да бъде дадено повече време за реформи, само ако това не струва повече пари. С финансово-политически трикове, удължаване на сроковете на съществуващите кредити и индиректни помощи от ЕЦБ на гражданите всъщност може да бъде "пробутано" и удължаване на сроковете за спасяване на Гърция. По същия начин, по който на Испания беше дадена още една година време за постигане на бюджетните цели.

Стара песен на нов глас

Същинският проблем на дълговата криза е в това, че всичко е взаимно свързано. Ако сега на Гърция бъдат обещани облекчения, крак ще повлекат и други. Италия, Испания, Португалия и Ирландия също ще поискат "глътка въздух". Тогава на карта ще бъде заложена надеждността на строгите мерки за икономии и спасителните чадъри за еврозоната. Финансовите пазари ще загубят доверието си в еврозоната, което ще вдигне неимоверно лихвите за държавните облигации на Испания и Италия.

Препоръчително е и ЕЦБ да заеме ясна позиция. Шефът ѝ Марио Драги обяви, че ще представи нови мерки, но досега няма нищо черно на бяло. ЕЦБ възнамерява да включи в плановете си Европейския спасителен механизъм. Той трябва с помощта на банката да изкупува облигации на закъсалите държави. Но както вече знаем, германският конституционен съд ще вземе решение за спасителния механизъм едва в средата на септември.

И дотогава едва ли може да се случи нещо ново.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?