Порои наводниха Солун, Халкидики и парализираха Истанбул

Внезапни и силни дъждове причиниха наводнения в гръцкия град Солун и полуостров Халкидики. Един човек е загинал, след като бил ударен от мълния. Проливните дъждове не спряха в понеделник и доведоха до преливане на реки, активиране на свлачища и събаряне на дървета. За 18 часа са се излели 180 литра на квадратен метър. Община Солун обяви бедствено положение, съобщиха местни медии.

В района на Солун и втория ръкав на полуостров Халкидики - Ситония има наводнени пътища, плажове, имоти и домове. Нанесени са щети на хотели и къщи, евакуирани са къмпинги. Противопожарни машини са викани многократно да изпомпват вода от приземните етажи на жилищни и бизнес сгради.

Румънски алпинист е изчезнал в планината Олимп, където температурата е паднала до нула градуса. Нанесени са огромни щети на земеделски масиви в района на Ахаия, полуостров Пелопонес, Южна Гърция, и Етолоакарнания в западната част на страната. Лошото време е създало проблеми и на остров Лимнос, където много къщи са били наводнени. Фериботи в района на Рио-Антирио пък са били завлечени от вълните.

Сред засегнатите са и много българи, но пострадали няма, по информация на българското Министерство на външните работи.

На 18 юли валежите на Халкидики спират, но циклонът "Медуза", който ги предизвика, се измества на изток между Гърция и България. Валежите по българското Черноморие обаче са по-слаби и спират по обед.

Във вторник сутринта турският мегаполис Истанбул бе парализиран от пороите, които наводниха няколко метростанции, подземни паркинги и тунели. Основните улици са се превърнали в реки, много коли са под водата, а хиляди хора с подгизнали дрехи се движат пеша, някои от които боси. Градските власти призова жителите да не използват транспорт, доколкото е възможно.

Турските метеоролози предупреждават за засилване на вятъра и дъжда в европейската част на страната, поради което има опасност от свлачища.

Анадолската агенция съобщи, че е наводнена метролинията от международното летище "Ататюрк" до европейската част на Истанбул. Затворена е и основната пътна артерия през тунела "Евразия", който бе открит през декември 2016 г.

Наводнени са много сгради, има паднали дървета и електрически стълбове.

Голяма част от 15-милионното население на Истанбул пътува с фериботи, някои от които обаче също са временно спрени.

Министърът на транспорта Ахмет Арслан описа пороите като "катастрофа".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят