Порой от искове за касиране и проверка на изборни резултати

Порой от искове за касиране и проверка на изборни резултати

Заради “фалшификации” на вота в София "Атака" ще обжалва пред Административния съд решенията на Общинската избирателна комисия (ОИК) за обявяване на изборните резултати за общински съветници и кмет на община. Това съобщи в сряда на пресконференция лидерът на партията Волен Сидеров. В същото време от ГЕРБ поискаха изборите във Велико Търново и Хасково да бъдат касирани заради огромния брой недействителни бюлетини, а в Петрич кандидат-кметове също поискаха отменянето на вота заради търговия с гласове и изнасяне на бюлетини от секции.

В сряда Волен Сидеров цитира данни от протоколи на секционна избирателна комисия (СИК) в Банкя, от които излиза, че за “Атака” и “Алианс за София” не е пусната нито една бюлетина, а за ГЕРБ има 138.  След преброяване на бюлетините в ОИК се е оказало, че в същата секция за “Атака” са били пуснати 18 гласа, а за “Алианс за София” -  12.

“Излиза, че нашите гласове са били анулирани в тази секция и най-вероятно същото нещо се е получило и в други”, коментира Сидеров. Според него “тази гигантска фалшификация в София е причината да се обяви триумф на ГЕРБ”.

Волен Сидеров приведе аналогичен пример със СИК в район “Сердика”. Там за “Атака” в протокола са били записани 5 гласа, а след преброяването се оказали 14.

“24 000 са невалидните бюлетини за общински съветници, пуснати в София. 10 000 празни плика са били преброени, а също така е имало много бюлетини без пликове. Това означава, че някои членове на СИК са работили в полза на ГЕРБ. Трябва да бъде установено защо има такива разминавания”, каза лидерът на “Атака”. По мнението му, за да има празни пликове или бюлетини без пликове, “те са слагани допълнително след края на изборния ден”.

Той обясни, че е разговарял с лидера на СДС Пламен Юруков, с председателя на ДП Александър Праматарски, както и с лидера на “Гергьовден” Любен Дилов-син, които също са установили подобни нарушения.

Очаквам те също да подадат жалби срещу резултатите от изборите в София, посочи Сидеров. Още в понеделник кандидатът за кмет на СДС и ДСБ Мартин Заимов заяви, че е имало нарушения в Банкя и Панчарево.

“И да касират изборите в София, ще бием всички още веднъж”, коментира спечелилият на от раз в София лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. “Странно ми се струва това решение, още повече при такъв малък резултат, който постигна “Атака” и техният кандидат в София”, допълни той.

От своя страна Борисов заяви, че ръководството на партията подкрепя исканията на областните структури във Велико Търново и Хасково за касиране на първия тур от местните избори.

Областният лидер на ГЕРБ във Велико Търново Христо Христов уточни, че предизборният щаб на партията в сряда е внесъл жалби до Административния съд в града и до ОИК. Мотивът са 2560 недействителни бюлетини, които променят вота на избирателите, обясни Христов.

Според окончателните резултати на ОИК 887 гласа не достигнаха на кандидата на ГЕРБ Цветан Цветанов за кмет на Велико Търново да отиде на балотаж. Тази неделя там сили ще мерят кандидатът на десните за трети кметски мандат Румен Рашев, получил 9505 гласа, и кандидатът на БСП д-р Иван Манчев - с 7621 гласа.

“Зелена България” и “Ред, законност и справедливост” във Варна са внесли жалби в ОИК с настояване за ръчно броене на бюлетините от местния вот в неделя. ГЕРБ поискаха да се проверят подадените невалидни бюлетини, които са близо 8 на сто от всички подадени.

В Петрич 13 кандидат-кметове от общо 14 искат изборите да бъдат касирани. В Административния съд в Благоевград са постъпили три жалби за отмяна на насрочения в неделя балотаж. Сред недоволните са и двамата независими кандидати - Костадин Чорбаджийски и Вельо Илиев, които отиват на втори тур. Основните посочени нарушения са купуване на гласове и изнасяне на огромно количество бюлетини от избирателните комисии.

Като нарушения са посочени още подмяна на протоколи на СИК-ове, липса на подписи, фалшиви подписи и удължаване на изборния ден до 2 часа през нощта в някои от секциите по селата, заради свършили бюлетини още по обяд.

Щабът на коалиция "ВМРО-ССД-Гергьовден" в Русе смята да поиска по съдебен ред проверка на резултатите от първия тур на местните избори в града чрез ръчно преброяване на бюлетините. Проверка на част от протоколите показала разминаване между данните в оригиналните секционни протоколи и въведените от хората на "Информационно обслужване", броящи гласовете.

Партиите “Ред, законност, справедливост” и “Новото време” ще искат касиране на изборния резултат в Пловдив заради грешки в броенето на бюлетините и купуването на гласове. “Новото време” иска и второ, ръчно преброяване на бюлетините за общински съветници и преразпределяне на мандатите. Причината е разминаването е между реалните данни от секционните избирателни комисии и публикуваното от ОИК.

Съдът трябва да се произнесе в срок до 3 месеца относно оспорването на законността на изборите.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?