Порой с градушка удари Добрич и затвори пътища

Силен дъжд, придружен с градушка, наводни улици и булеварди в Добрич в ранните часове в понеделник.

Снимка: Пронюз Добрич

От Националния институт по метрология и хидрология съобщиха, че за 180 минути са паднали 54 л/кв.м дъжд над област Добрич.

На два пъти - в продължение на 90 минути, силен вятър и редуване на лед с дъжд потопи ниските части на града с бели късове град, а малко след това и във вода. Бурята е започнала около 5 часа сутринта.

"Беше страшно, защото бурята мяташе ледените късчета и те удряха по прозорци и первази, а по ниските етажи чувахме как падат като камъни върху покривите на колите", разказват добричлии.

Социалните мрежи са засипани от коментари за наводнени мазета, избила канализация и уплашени от необичайното явление за края на октомври.

Ледените топчета са били с диаметър около 1.5 сантиметра. В село Ново Ботево улиците и дворовете са побелели. Падналият там град е с големината на малък орех, предаде "Про нюз Добрич".

Снимка: Фейсбук

Въпреки че след градушката се е изсипал силен порой, часове след това на места в града все още се забелязваха белите топчета.

Над 30 са сигналите за наводнени къщи и мазета в Добрич до момента, съобщи директорът на Пожарната безопасност комисар Дарин Димитров. Очаква се с напредване на деня сигналите да станат повече.

Районът около магазин "Кауфланд" е залят. В река за пореден път се превърнаи бул. "Трети март".

Сигнал за пропаднал автомобил в дупка по бул. "25-ти септември" е подаден до Пътната полиция. Едната част на булеварда беше затворена за движение за няколко часа.

Наводнени са улиците и около автогарата в Добрич.

Пътят за село Богдан е засипан от довлечени от водата наноси и е труднопроходим.

Снимка: Пронюз Добрич

Има паднало дърво на пътя Генерал Тошево - Балчик, както и закъсали тежкотоварни автомобили на пътя Добрич - Варна.

Градушките не са особено типични за това време на годината, тъй като те най-често падат през летните месеци, когато температурите на земята рязко контрастират с тези по високите части от атмосферата.

Споделяне

Още от България